Kerk & religie

Brochure GG geeft handvatten voor gesprek tussen ambtsdrager en jongere

Alle kerkenraadsleden van de Gereformeerde Gemeenten ontvingen afgelopen week een boekje met handvatten om op een goede manier met jongeren in gesprek te gaan. Vijf vragen aan ouderling N. J. Teerds, werkgroeplid van de uitgave ”Naar de eis van hun weg”.

Bastiaan van Soest
10 February 2022 10:13
„Het is belangrijk om de jongeren met de Bijbelse boodschap te confronteren.” beeld JBGG
„Het is belangrijk om de jongeren met de Bijbelse boodschap te confronteren.” beeld JBGG

Wie namen het initiatief tot het boekje?

„Binnen de Gereformeerde Gemeenten is er het deputaatschap kerk, gezin, jeugd en onderwijs (KGJO). Onder dat deputaatschap vallen verschillende werkgroepen. De werkgroep ”gezin” besloot –vanuit een mandaat van de synode– om dit boekje het licht te doen zien. De werkgroep is er in het bijzonder voor gezinnen en ambtsdragers. Zo is het idee geboren om door middel van deze uitgave ambtsdragers toe te rusten. Zij voeren immers de gesprekken met de jongeren en geven catechetisch onderwijs.

Het is goed om handvatten te geven aan ambtsdragers, zeker gezien de huidige tijdsontwikkelingen; we leven in een complexe tijd.”

Wat maakt deze tijd zo complex, wat zijn de gevaren en uitdagingen?

„Het boekje besteedt in het eerste hoofdstuk aandacht aan de jongeren. Wie zijn zij en in welke tijd leven zij? Ik constateer dat dit een heel andere leefwereld is dan die van veertig jaar geleden. Toen waren er geen moderne media. De verleiding bestond wel, maar die moest je opzoeken. Nu is iedere verleiding letterlijk binnen handbereik. Onze tijd kenmerkt zich door veel prikkels die binnenkomen en een stortvloed aan fragmentarische informatie.

17959093.JPG
Drs. N. J. Niek Teerds. beeld Roos Trommelen

Hoe moet je onze jongeren dan nu benaderen? Laten we ze vooral niet negatief tegemoet treden. Het is belangrijk om de jongeren met de Bijbelse boodschap te confronteren. En dat terwijl we weten dat jongeren onder enorme druk staan. Wij horen en zien de jongelui en dat heeft gevolgen in de gesprekken met hen.

Het boekje wil niets dwingend voorschrijven, maar meedenken hoe een ambtsdrager beter kan aansluiten bij de jongeren van de gemeente. Het spanningsveld blijft staan: het gaat om het werk van de Heilige Geest in de harten van de jongeren. Wij zijn wél verantwoordelijk voor de manier waarop we het zaad strooien, zeker in ambtelijke zin.”

Wat willen de auteurs kerkenraadsleden vooral meegeven?

„Hoe ze op een eerlijke wijze wezenlijke zaken als zonde en genade aan het hart van de jongeren kunnen leggen. Als het goed is, laten ambtsdragers zien dat het waar is wat de Heere zegt: „En die Mij vroeg zoeken, zullen Mij vinden.” Dat betekent niet alleen vroeg op de dag, in de morgenstond, maar ook juist het dienen van God in je jeugd. Wat is het mooi als de jongeren aan ambtsdragers zien dat er een betere toekomst wacht dan dat ze die in de wereld kunnen bereiken.

Het boekje heeft korte hoofdstukken. Daarin denken we na over vragen als: Hoe breng je een boodschap over? Begrijpen jongeren het? Wat vinden ze moeilijk? Hoe ga ik daarmee om en hoe leg ik het uit? Met praktijkvoorbeelden uit het verleden en heden brengen we de onderwerpen dichtbij.”

Wanneer is het boekje een succes?

„Als het een gesprek op gang brengt tussen jongeren en ambtsdragers. Jongeren in 2022 stellen andere vragen. Ik mag zelf al ruim dertig jaar catechisatie geven. Dat doe ik nu anders dan dertig jaar geleden. De spanningsboog is korter en jongelui komen nu met andere dingen in aanraking.

Laatst vroeg een veertienjarige catechisant aan me: „Wat vindt u van de volwassendoop?” Dan ga ik op zoek naar de achtergrond van de vraag. Tegelijkertijd wil ik helder neerzetten wat het Bijbelse antwoord is en wat we in onze gereformeerde leer voorstaan.

De jeugd is vrijmoediger geworden. Ik ben er blij mee; fijn dat jongeren vragen stellen. Waar zouden ze dat beter kunnen doen dan thuis, op jeugdvereniging of catechisatie? Het boekje voorziet in een toerusting voor ambtsdragers.”

Het project wordt afgesloten met een online presentatie.

„Dat klopt. De livestream die deze donderdagavond is te volgen heeft tot doel om het boekje onder de aandacht te brengen.

Daarnaast heeft een presentatie een formeel karakter: de werkgroep overhandigt het boekje aan de voorzitter van het deputaatschap. Ook komen op de avond een ouderling en twee jongeren aan het woord die het boekje hebben gelezen en hun reactie geven.”

De livestream is vanaf 20.00 uur te volgen via gergeminfo.nl/agenda.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer