Adyen en chipbedrijven zetten AEX flink hoger, Aegon stelt teleur
De Amsterdamse AEX-index boekte woensdag een stevige winst dankzij een koerssprong van betaalbedrijf Adyen en een herstel in de chipsector. De resultaten van het snelgroeiende Adyen vielen duidelijk in de smaak bij beleggers. Ook de cijfers van verffabrikant AkzoNobel werden goed ontvangen. Verzekeraar Aegon en ABN AMRO gingen daarentegen in de uitverkoop na teleurstellende handelsupdates.
De AEX-index op Beursplein 5 kreeg er rond het middaguur 1,7 procent bij op 768,94 punten. De MidKap won 0,8 procent tot 1071,96 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 1,6 procent. Londen bleef wat achter met een plus van 0,5 procent.
Adyen was grote winnaar bij de hoofdfondsen met een winst van bijna 10 procent dankzij een flinke groei van de omzet en bedrijfswinst afgelopen jaar. De Amsterdamse onderneming profiteert van de groei in online shoppen en verwerkte in 2021 voor 516 miljard euro aan betalingen, 70 procent meer dan een jaar eerder. Topman Pieter van der Does verklaarde verder niets te zien in overnames of fusies om de groei te versnellen.
De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML dikten tot 5 procent aan na de recente koersdruk in de sector. AkzoNobel klom 3,8 procent. Het concern verhoogde afgelopen kwartaal de prijzen vanwege de dure grondstoffen en boekte meer omzet. Daarnaast werd een nieuw aandeleninkoopprogramma van 500 miljoen euro aangekondigd.
Aegon (min 6,6 procent) sloot de rij in de AEX. De verzekeraar presteerde in 2021 wel veel beter dan een jaar eerder, maar had in het slotkwartaal nog altijd last van corona. Daardoor kwamen er meer levensverzekeringsclaims binnen bij het bedrijf. Vooral in de Verenigde Staten, waar nog altijd veel mensen sterven aan de gevolgen van Covid-19, was Aegon meer geld kwijt aan claims. Analisten van KBC Securities verlaagden het advies voor het aandeel.
In de MidKap stond ABN AMRO (min 4,8 procent) onderaan. De bank boekte afgelopen jaar weer winst, na het verlies in 2020. Om de aandeelhouders te belonen koopt de bank voor 500 miljoen euro aan eigen aandelen in. Beleggers hadden echter op een groter aandeleninkoopprogramma gehoopt. Topman Robert Swaak vindt het echter onverstandig om in een keer met een heel groot inkoopprogramma te komen. Liever komt hij relatief vaker met kleinere programma’s.
De euro was 1,1437 dollar waard, tegen 1,1416 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 89,03 dollar. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 90,47 dollar per vat.