Cito ongerust over delen toetsgegevens
Toetsenmaker Cito is ongerust over het delen van toetsgegevens. De organisatie heeft afgelopen week zeven meldingen gekregen van leerkrachten die zagen dat middelbare scholieren kijk- en luistertoetsen Frans, Duits en Engels foutloos hadden gemaakt terwijl dat niet van ze kon worden verwacht.
Cito deed daarop onderzoek en zag correspondentie over de toetsen op sociale media zoals TikTok. Ook werd een screenshot van een kijktoets waargenomen. De organisatie heeft de scholen gewaarschuwd alert te zijn.
De meeste scholen houden de toetsen in de laatste week van januari en de eerste van februari. Dat is voor het Cito heel belangrijk, omdat de organisatie zoveel mogelijk data moet hebben om de normering en dus de beoordeling te bepalen. Scholen mogen het echter wel op een eerder of later tijdstip doen, maar dat gebeurt niet veel.
Een landelijk tijdstip voor afname van ook deze toetsen zou het delen van info kunnen voorkomen, maar zo is het niet geregeld. Dat kan volgens het Cito namelijk niet omdat een deel van de toetsen digitaal is en niet alle scholen die, qua logistiek en apparatuur, allemaal tegelijk kunnen behappen.
De laatste dag van de adviesperiode voor de toetsen was donderdag. Het Cito stuurde woensdag de waarschuwing uit. Het heeft geen indicatie van de omvang waarin informatie over de toetsen is gedeeld en kan dus ook niets zeggen over de eventuele gevolgen. Het drukt de scholen in elk geval op het hart om nadrukkelijk aan alle protocollen te voldoen en te voorkomen dat informatie wordt gedeeld. Zo moeten geen telefoons naar de toets worden meegenomen en mogen aantekeningen niet worden bewaard.
Scholen die twijfels hebben over de prestaties van bepaalde leerlingen, kunnen daarover overleggen met hun eigen examensecretaris. Het Cito maakt intussen een analyse van de prestaties van de leerlingen en gaat die vergelijken met die van vorig jaar.