Zorgen om terreurpreventie op Schiphol
Directeur G. Cerfontaine van Schiphol en burgemeester A. Hertog van de gemeente Haarlemmermeer maken zich zorgen over de terreurpreventie op Schiphol. Die is niet zoals die zou moeten zijn, stellen beiden onafhankelijk van elkaar.
Schipholbaas Cerfontaine heeft inmiddels de noodklok geluid. Hij laat de regering weten dat hij de situatie „onaanvaardbaar en tegen alle afspraken in" vindt. De topman van Schiphol schreef dit op 23 november in een brandbrief aan de ministers van Justitie, Binnenlandse Zaken, Financiën, Defensie en Verkeer en Waterstaat. Het ANP beschikt over deze brief.
De topman van Schiphol wijst met name naar het huidige en toekomstig te verwachten tekort van medewerkers aan grensbewaking en politietaken voor zijn luchthaven. Dit jaar waren er bijna 180 medewerkers te weinig beschikbaar voor grensbewaking en politietaken op de luchthaven. Op dit moment wordt geprobeerd dit gebrek aan mankracht weg te werken door nieuw personeel te laten instromen.
Toch verwacht Schiphol dat in 2005 opnieuw een tekort van bijna zestig mensen ontstaat. De topman van de luchthaven heeft inmiddels geluiden opgevangen dat dit tekort volgend jaar ook niet weggewerkt wordt en dat het huidige rekenmodel dat is gebruikt zelfs aan de kant zal worden geschoven.
Een woordvoerster van de luchthaven Schiphol zegt dat Cerfontaine nog geen antwoord van de minister op de brief heeft gehad. Wel laat ze weten dat er nu geen onveilige situatie op de luchthaven is.
Er is ook nog een ander probleem ontstaan, constateert Cerfontaine in het schrijven. Door het tekort en het snelle verloop onder grensbewakers, verdwijnen de ervaren krachten. Dat heeft ook een negatieve invloed op de kwaliteit van de grensbewaking.
Cerfontaine benadrukt de ministers verder zijn verontrustheid over de beveiliging van de burgerluchtvaart. De marechaussee speelt volgens hem een belangrijke rol in het geval van terreurdreiging. Volgens Cerfontaine krijgt hij ook op dit gebied signalen dat er in 2005 niet voldoende mensen opgeleid, bereikbaar en beschikbaar voor deze taak zijn. Ook die informatie vindt hij onaanvaardbaar en hij eist van de bewindslieden dat ze deze dreigende situatie zullen voorkomen.
Een woordvoerder van het ministerie van Justitie zegt dat zijn departement de brief van Cerfontaine heeft ontvangen. Het signaal is volgens hem duidelijk en wordt serieus genomen. Er komt een overleg met alle betrokkenen, laat hij weten.
Een woordvoerster van de marechaussee op Schiphol zegt dat haar organisatie ook kennis van de brief heeft genomen. „Verder doen wij nooit mededelingen over veiligheidsmaatregelen en personeelskwesties."
Burgemeester Hertog blijkt minister Donner van Justitie al eerder om maatregelen te hebben gevraagd, die de veiligheid op Schiphol moeten vergroten. „De terrorismebestrijding op Schiphol kan nog veel beter", concludeerde hij al in juni in een commissievergadering Algemene Bestuurszaken van zijn gemeente. Hij gaf toen ook al aan dat de terreurbestrijding op Schiphol hem „zorgen baart". Bovendien is sinds juli ook nog eens sprake van een verhoogde terreurdreiging op Schiphol.
In een reactie stelt burgemeester Hertog dat, gelet op het grote aantal partijen dat betrokken is bij de veiligheid op de luchthaven bij de aanpak van terreurdreiging, een goede coördinatie noodzakelijk is om snel en effectief te kunnen optreden op basis van goede informatie. Hier is volgens hem nog geen sprake van. Dat gebrek moet snel worden opgelost, stelt hij. In januari gaat hij hierover met minister Donner en minister Remkes in gesprek, laat Hertog weten.
Schiphol is als een van de belangrijkste Europese luchthavens een potentieel doel voor terroristen. Het is een zogenoemd soft target, een plaats waar terroristen veel slachtoffers tegelijk kunnen maken.
Deze zomer werd voor het eerst duidelijk dat de luchthaven mogelijk ook daadwerkelijk een doelwit voor moslimextremisten is geweest. Dit bleek na de arrestatie op 30 juni van de 18–jarige Samir A. (Azzouz). Hij wordt momenteel vervolgd voor het voorbereiden van terroristische aanslagen in Nederland. Doelen waren onder meer Schiphol, de Tweede kamer, de kerncentrale in Borssele, het ministerie van Defensie en het gebouw van de AIVD in Leidschendam. Bij huiszoekingen in zijn woning vond de politie onder meer plattegronden van deze locaties, voorzien van aantekeningen.