Binnenlandoekraïne

Rutte en Zelenski houden zich op de vlakte over wapenhulp

Nederland is bereid Oekraïne te helpen bij de bestrijding van cyberaanvallen. Premier Mark Rutte heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski dit aanbod gedaan. Over andere wapenhulp bleven beide leiders op de vlakte.

ANP
2 February 2022 13:25Gewijzigd op 2 February 2022 21:28
beeld ANP, Remko de Waal
beeld ANP, Remko de Waal

Rutte sprak woensdagmorgen met Zelenski in Kiev. Tijdens een gezamenlijke persconferentie verklaarde Rutte dat alles gedaan moet worden om de „gevaarlijke situatie” aan de grens tussen Oekraïne en Rusland te de-escaleren. Intussen beloofde hij Oekraïne te steunen waar mogelijk.

Oekraïne is „kwetsbaar” voor cyberaanvallen, aldus Rutte. Nederland beschikt volgens hem over veel expertise om dit tegen te gaan. Vorige maand was er nog een grote cyberaanval op organisaties in Oekraïne. De Oekraïense regering is nu aan het uitzoeken of ze deze hulp wil, aldus de premier.

De veiligheidssituatie was het belangrijkste onderwerp van gesprek, zei Zelenski. Hij wilde niet ingaan op de wapenhulp die zijn land aan Nederland heeft gevraagd. Hij wilde alleen kwijt dat het belangrijk is dat zijn land wapens krijgt voor zelfverdediging.

Het kabinet heeft eerder gezegd „welwillend” te staan tegenover wapenhulp aan Oekraïne. Er wordt momenteel onderzocht wat Nederland kan leveren. Het is een „heel gevoelige kwestie en het moet heel precies”, aldus Rutte. Hij wilde niet zeggen naar welke wapens wordt gekeken.

Premier Rutte waarschuwde opnieuw dat agressie van de zijde van Rusland „serieuze gevolgen” zal hebben. In Europa wordt onderhandeld over een fors sanctiepakket, al staan de neuzen van alle lidstaten van de EU nog niet dezelfde kant op.

Zelenski riep landen eerder op geen paniek te zaaien en te speculeren over een oorlog. Rutte zegt dat volledig te begrijpen. „We richten al onze energie op de-escalatie.” Volgens minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) is het belangrijk „dat je in je eigen taal niet onnodig bijdraagt aan de paniek want dat gaat dan ten koste van de stabiliteit hier, van de investeringen hier”. Als Oekraïne op die manier wordt gedestabiliseerd „geef je daarmee onbedoeld de Russen misschien wel wat ze graag willen hebben”.

In het overleg kwamen ook de handelsbetrekkingen en de vliegramp MH17 aan de orde. Beide landen willen de economische banden aanhalen. De handel is de afgelopen vijf jaar ondanks de moeilijke omstandigheden verdubbeld, aldus Rutte. In het dossier MH17 werken beide landen intensief samen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer