Kerk & religie

Doopsgezinde kerk Deventer krijgt oorspronkelijke kleuren terug

De doopsgezinde kerk in het Penninckshuis aan de Brink in Deventer krijgt haar oorspronkelijke kleuren terug.

Van onze correspondent
31 January 2022 15:36Leestijd 2 minuten
beeld BINK inspireert
beeld BINK inspireert

Het kerkgebouw ligt verscholen achter de lokale VVV-winkel. Restaurator Katherine Kolff heeft de afgelopen maanden uitgebreid kleurhistorisch onderzoek uitgevoerd. Met scalpels verwijderde zij op verschillende plekken de witte verflaag die in de jaren zestig werd aangebracht. Uit haar onderzoek is gebleken dat de originele verscheidenheid aan kleuren uit 1891, die onder de verf goed bewaard is gebleven, een passend geheel vormt met het interieur, de glas-in-loodramen, het beeldhouwwerk en het orgel. Vermoedelijk heeft de beroemde Deventer schildersfamilie Bokhorst de schilderingen in het interieur ontworpen en uitgevoerd.

Een subsidie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed maakte het onderzoek mogelijk. De vrijgelegde delen bieden volgens Kolff een duidelijk beeld hoe de gehele kerk ooit beschilderd was. Met leerling-restauratieschilders gaat restaurator Hannie de Keijzer de komende maanden op dinsdag tot en met vrijdag de eerste delen van de schilderingen reconstrueren.

NV Bergkwartier, eigenaar van het Penninckshuis, is opdrachtgever voor het project. Belangstellenden kunnen tijdens de openingstijden van de VVV-winkel gratis een kijkje nemen om te zien hoe het werk uitgevoerd wordt. De werkzaamheden zijn ook te volgen op Instagram en via de internetsite geefdekerkkleur.nl.

Er zijn nu financiën beschikbaar om de muren rondom twee ramen te reconstrueren, aldus directeur Barend Jan Schrieken van NV Bergkwartier. „Het is natuurlijk een droom om ooit de hele kerk in oude glorie te herstellen. Daar is alleen heel veel geld voor nodig.” Via de site kan men deeltjes van het werk adopteren. Voor vijf euro wordt een vlak van vijf bij vijf centimeter gereconstrueerd, voor vijfentwintig euro kan een ingewikkelder sjabloon van vijf bij tien centimeter worden aangebracht.

Het Penninckshuis, een woning met poortgebouw en pronkgevel, werd in 1583 gebouwd in opdracht van de rijke linnenkoopman Herman Penninck. Nadat het pand in 1686 in bezit kwam van de rooms-katholieke familie Van Hövell werd er een schuilkerk in gevestigd. In de negentiende eeuw was het weer een woonhuis, maar het raakte in verval. De plaatselijke doopsgezinde gemeente kocht het gebouw, liet het restaureren en vestigde er haar kerkzaal.

De rechthoekige zaalkerk in neorenaissancestijl is nu in gebruik bij een open vrijzinnig-christelijke geloofsgemeenschap die is ontstaan uit de samenwerking tussen doopsgezinden en remonstranten. Banken, psalmbordjes, kroonluchters en de preekstoel in de kerkzaal zijn nog origineel.

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer