Vaticaan verliest geld ondanks verkoop Londens onroerend goed
Het Vaticaan verliest zo’n 100 miljoen op de verkoop van een prestigieus object in Londen, dat eerder op dubieuze gronden in zijn bezit was gekomen. Het verlies doet de begroting geen goed.
Het Vaticaan kan zichzelf niet bedruipen. De inkomsten van bijna 770 miljoen euro op de begroting van dit jaar komen voor 30 procent voor rekening van schenkingen.
Dat bleek vrijdag bij de presentatie van de begroting voor dit jaar door Juan Antonio Guerrero, hoofd van de Vaticaanse afdeling die vergelijkbaar is met een ministerie van Economische Zaken. Zoals het er nu naar uitziet, houdt de Heilige Stoel –zoals het bestuursapparaat dat in het Vaticaan zetelt, heet– dit jaar uiteindelijk 33 miljoen euro minder over onder de streep.
De verkoop van een prestigieus pand aan de Sloane Avenue in Londen is daarbij al ingecalculeerd. Met de verkoop wil het Vaticaan ook afrekenen met het verleden. Tussen 2014 en 2018 investeerde de Heilige Stoel 350 miljoen euro in dit pand, waarin deel winkels zijn gevestigd. Vaticaanse aanklagers constateerden later dat de aankoop gepaard was gegaan met afpersing, verduistering en witwassen, waarbij ook eigen medewerkers waren betrokken. Tien verdachten, onder wie de voormalige kardinaal Angelo Becciu, staan momenteel terecht in een Vaticaanse strafzaak.
„Wij zijn ons er terdege van bewust dat wij grote fouten hebben gemaakt bij het financieel beheer, dat de geloofwaardigheid van de Heilige Stoel heeft ondermijnd”, zei Guerreo vrijdag. De minister-bisschop kon niet zeggen voor welk verkoopbedrag het Londense gebouw in de boeken staat. Maar bisschop Nunzio Galantino, hoofd van de afdeling die onder andere het onroerend goed beheert, schatte eerder in een interview dat de verkoop een verlies zal opleveren van tussen de 73 en 166 miljoen euro.
Sinds de verkiezing van Francicus staat de hervorming van de financiën van het Vaticaan bovenaan de agenda. Franciscus heeft nieuwe structuren opgezet om transparantie te waarborgen en in 2020 werd een lekenraad van deskundigen benoemd om toezicht te houden. In dat kader hoort ook de beslissing dit jaar om binnen de begroting van de Heilige Stoel ook instellingen op te nemen die geen onderdeel zijn van het Vaticaan, maar wel onder diens financiële verantwoordelijkheid vallen. Hierbij gaat het onder meer om twee ziekenhuizen en drie heiligdommen. Op die manier is de begroting in een jaar tijd aangewassen met zo’n half miljard euro.