Ook wijkzorg krijgt roosters moeilijk rond door uitval
In zorginstellingen en de thuiszorg zit op het moment zo’n 10 procent van de medewerkers thuis vanwege ziekte, een coronabesmetting of in afwachting van een testuitslag. Dat meldt brancheorganisatie voor de ouderenzorg ActiZ. „Veel zorgorganisaties hebben grote moeite om roosters rond te krijgen”, aldus voorzitter Anneke Westerlaken.
Dat kan betekenen dat mensen bijvoorbeeld minder vaak per week gedoucht kunnen worden, legt een woordvoerder van de organisatie uit. „Of we proberen familie of andere naasten in te schakelen.”
Naast uitval van personeel door ziekte of corona vergroot ook extra werk door de nieuwe omikronvariant de druk op de ouderen- en thuiszorg. Mensen die ziek worden na een besmetting met die variant hoeven minder vaak opgenomen te worden in het ziekenhuis of op de ic dan in eerdere fases van de pandemie, maar ze hebben soms wel een tijdje extra zorg aan huis nodig.
Daarnaast zorgen indirect ook de lage ziekenhuiscijfers zelf voor extra werk in de thuiszorg. Ziekenhuizen kunnen weer meer operaties inplannen en mensen die een operatie ondergaan hebben daarna vaak een tijdje thuis verzorging nodig.
In november meldde ActiZ al dat vanwege de coronacrisis alleen de hoogstnoodzakelijke wijkzorg nog geleverd kan worden. „Helaas geldt dit in veel gevallen nog altijd”, aldus voorzitter Westerlaken. De organisatie wil aandacht voor de situatie buiten de ziekenhuizen. Want hoewel daarvandaan positieve geluiden komen over het lage aantal coronapatiënten, is de crisis in andere sectoren „echt nog niet voorbij”, vat een woordvoerder het samen.
Of er een moment komt dat wijkzorg voor sommige mensen helemaal niet meer geleverd kan worden, is moeilijk te zeggen. „We zijn geen winkel waar de broodjes uitverkocht kunnen raken”, legt de woordvoerder uit. „De situatie kan per cliënt verschillen. Soms knapt iemand op, soms heeft iemand een terugval. Maar de zorg is een creatieve sector: met veel passen en meten is er altijd wel iemand die de noodzakelijke zorg kan leveren. En dat moet ook wel, want het is geen zorg die je kunt uitstellen.”