Rapport: overzicht behaalde ambities Amsterdam onvoldoende
Er is geen volledig overzicht van wat er van de ambities uit het Amsterdamse coalitieakkoord van 2018 tot 2022 terecht is gekomen. Voor de gemeenteraad is zo’n overzicht „essentieel” om een oordeel te kunnen vormen. Dat meldt de Rekenkamer Metropool Amsterdam (RMA) op basis van een onderzoek naar het coalitieakkoord.
In het Amsterdamse coalitieakkoord werden meer dan driehonderd doelstellingen geformuleerd rond 45 thema’s. Voor de uitvoering stelde de gemeenteraad ruim 700 miljoen euro beschikbaar. De rekenkamer onderzocht in hoeverre de uitvoering van de ambities uit het coalitieakkoord navolgbaar was en ging bij 114 ambities, verdeeld over negen thema’s, na welke concrete stappen er zijn gezet.
Door het ontbrekende overzicht is de uitvoering van de ambities niet goed te volgen, concludeert de rekenkamer. De uitvoering van het coalitieakkoord lijkt serieus te zijn opgepakt, maar er zijn „regelmatig kanttekeningen te zetten bij de concrete stappen die zijn gezet”. Ook lijken behaalde resultaten soms anders uit te pakken dan bedoeld, aldus de rekenkamer. „Of dat erg is, is vooral een politiek oordeel. Maar om zich een oordeel te kunnen vormen is overzicht voor de gemeenteraad wel essentieel en dat ontbreekt nu.”
De rekenkamer adviseert het college van B&W onder meer ervoor te zorgen dat het coalitieakkoord fatsoenlijk wordt uitgevoerd en dat daarover heldere informatie aan de gemeenteraad en Amsterdammers wordt verstrekt. „In het bijzonder wijzen we op het democratisch tekort dat ontstaat als deze verantwoording tekortschiet.”
In een reactie zegt burgemeester Femke Halsema dat het rapport van de rekenkamer het college dwingt om in de volgende periode vanaf het begin heldere keuzes te maken. „Hierdoor kunnen verwachtingen over de navolgbaarheid en verantwoording vanaf het begin beter worden ingevuld.”
Volgens Halsema vraagt de rekenkamer „terecht aandacht voor de wijze waarop een coalitieakkoord wordt vertaald naar beleid en uitvoering en hoe daarover inzichtelijk en proportioneel verantwoording wordt afgelegd”. Tegelijkertijd stelt de burgemeester dat dit het coalitieakkoord verandert „van een samenwerkingsdocument van coalitiepartijen in een dwingend beleidsdocument waaraan het bestuur is gehouden en gedetailleerd verantwoording over aflegt”.
De rekenkamer zegt het jammer te vinden dat de verbeteringen op de lange baan worden geschoven, doordat het college de aanbevelingen overlaat aan een nieuw college en de nieuwe gemeenteraad.