Rapport moslims Veenendaal blijft geheim
Het rapport van een omstreden onderzoek naar de islamitische gemeenschap in Veenendaal blijft geheim. De gemeente Veenendaal laat wel onafhankelijk onderzoek doen of de opstellers volgens de privacyregels hebben gehandeld.
Al sinds oktober probeert burgemeester Gert Jan Kats gesprekken te voeren met moskeebesturen en islamitische organisaties en groepen in de gemeente om „het geschonden vertrouwen te herstellen.” Die willen echter eerst het rapport lezen van een onderzoek dat bureau NTA van 2016 tot 2018 uitvoerde. Dagblad NRC publiceerde in oktober over geheime onderzoeken in moskeeën, onder meer in Veenendaal.
Zowel NRC als de Stichting Moskee Nasser Veenendaal heeft de gemeente verzocht het rapport vrij te geven. Het college wil dat niet, omdat volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid openbaarmaking de betrekkingen van Nederland met andere staten en met internationale organisaties kan schaden. „Hierbij moet worden gedacht aan de relatie met bepaalde conservatieve golfstaten en Turkije.”
Een meerderheid van de gemeenteraad volgde het college donderdagavond. „Wij hebben niet de kennis en het inzicht van de NCTV. Wie zijn wij dan om dat advies naast ons neer te leggen”, was het argument.
De fracties van Lokaal Veenendaal, de PvdA, GroenLinks, SP en D66 en de raadsleden Makineli en El Hassnaoui, die wel inzage in het rapport hadden, drongen er juist op aan de geheimhouding op te heffen. „Alle informatie in het rapport is op internet te achterhalen. Het is met knip- en plakwerk in elkaar gezet. Als privacy-gevoelige informatie wordt weggelakt, kunnen we een eerste stap richting de moslimgemeenschap zetten.”
Met uitzondering van de SGP en de VVD stemde de raad wel in met het voorstel van D66 voor een onafhankelijk onderzoek naar „de rechtmatigheid van de werkwijze” van NTA wat persoonsgegevens betreft, als eerste handreiking naar de moslims. Mocht daaruit blijken dat privacy-regels zijn geschonden, dan informeert de burgemeester de in het rapport genoemde personen daar over. Kats is ook bereid NTA te vragen samen met hem met de islamitische gemeenschap om de tafel te gaan zitten. „Maar als het aan mij ligt, ga ik morgen al zelf in gesprek”, aldus de burgemeester.