Reorganisatie bij DSM kost 400 banen
DSM gaat ingrijpend reorganiseren bij de divisie die onder meer penicilline produceert. Een fabriek van het onderdeel in Delft sluit begin volgend jaar de deuren. Dan stopt ook de productie van een tussenproduct in Geleen.
Dat kost ongeveer 250 banen. In het buitenland verdwijnen nog eens 150 arbeidsplaatsen, meldde DSM maandag. De divisie anti-infectives, ’s werelds grootste producent van antibiotica, is verliesgevend. De activiteiten lijden onder lage marktprijzen en stevige concurrentie uit de groeimarkten China en India. DSM is met een marktaandeel van 35 procent de grootste speler op de antibioticamarkt.
DSM is van plan werk vanuit Nederland naar deze landen te verhuizen. Daardoor dalen de kosten, stelt het concern. De onderneming is zo bovendien beter in staat in te spelen op de groei in beide landen.
DSM blijft wel aanwezig in Delft en Geleen met andere activiteiten. De sluiting van de fabriek in Delft gaat gepaard met productieverhogingen in een andere Delftse fabriek. Daar wordt eveneens een tussenproduct voor antibiotica gemaakt. Er zal worden geïnvesteerd in betere technologie en in automatisering. Het personeelsbestand in deze productielocatie bedraagt ongeveer honderd mensen.
DSM beëindigt verder een samenwerkingsverband met GlaxoSmithKline in het Verenigd Koninkrijk. Het concern overweegt „strategische acties” voor een joint venture in Mexico. De organisatie van anti-infectives moet efficiënter worden, aldus DSM.
De maandag aangekondigde maatregelen maken de divisie binnen twee jaar weer winstgevend, aldus het concern. De kostenbesparing bedraagt enkele tientallen miljoenen euro’s. Bij anti-infectives werken wereldwijd 3000 mensen.
De sanering komt niet als een verrassing. Bij de presentatie van de resultaten over het derde kwartaal kondigde bestuursvoorzitter P. Elverding al „drastische maatregelen” aan bij het verlieslatende bedrijfsonderdeel. DSM heeft vooral last van de lage dollarkoers en toenemende concurrentie uit China en India. Antibiotica worden traditioneel verhandeld in dollars. De lage dollarkoers speelt DSM parten, omdat de productiekosten grotendeels wél in (dure) euro’s worden gemaakt.
Bij andere onderdelen reorganiseert DSM ook. Zo verdwijnen er ruim 1000 banen bij de van Roche overgenomen vitaminedivisie.
FNV Bondgenoten stelt dat er in ons land geen 250, maar 300 banen verdwijnen. Volgens bestuurder H. van Rees komt ook laboratoriumpersoneel op straat te staan. Vakbond De Unie noemt de reorganisatie bij anti-infectives „nog rigoureuzer dan gedacht.” Bestuurder T. Willms had niet verwacht dat DSM fabrieken zou sluiten. Hij pleit voor een gefaseerde sluiting, zodat werknemers de tijd krijgen om een andere baan te zoeken.
Vorig jaar kondigde DSM ook al een reorganisatie aan op het grote chemiecomplex in Geleen, waarbij 350 banen werden geschrapt. Een maand geleden liet DSM weten de onderzoeksafdeling en een proeffabriek van Pharma Chemicals in Venlo naar Oostenrijk te verplaatsen.
DSM heeft daarom besloten zijn productie in China en India op te voeren. Het bedrijf heeft in India al een fabriek en in China drie joint ventures. Vorige week nog kondigde DSM aan voor 25 miljoen dollar een belang van 7 procent te verwerven in het Chinese farmaciebedrijf North China Pharmaceutical Company.„Beide landen zijn groeimarkten. Daar zit de grote vraag. Het is altijd goed dicht bij de afnemers te zitten”, aldus een woordvoerder. Natuurlijk spelen ook de lage lonen in deze landen een belangrijke rol.DSM wil met de reorganisatie „tientallen miljoenen” euro’s besparen om met het onderdeel binnen twee jaar weer „structureel winstgevend” te zijn.