Fiscus legt komende tijd geen aanslagen box 3 op
De Belastingdienst zal „tot nader order” geen belastingaanslagen en beschikkingen opleggen aan vermogen en spaargeld in box 3 van de inkomstenbelasting.
Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) maandag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Aanleiding is het arrest van de Hoge Raad van 24 december 2021. Dat stelt dat het sinds 2017 geldende box 3-stelsel in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
Burgers maakten massaal bezwaar tegen deze regeling omdat de Belastingdienst daarbij met fictieve rendementen rekent. Die zijn vaak hoger dan de daadwerkelijke inkomsten die mensen uit sparen en beleggen genieten. Daardoor kan het gebeuren dat mensen te veel belasting moeten betalen. De Hoge Raad vindt dat gedupeerden rechtsherstel moeten krijgen.Het arrest heeft „grote uitvoeringstechnische en budgettaire gevolgen”, schrijft Van Rij. Die worden momenteel in kaart gebracht. Volgens het Financieele Dagblad zou stopzetten van de heffing in box 3 de schatkist zo’n 4 miljard euro per jaar kosten.
Er zijn twee uitzonderingen op het besluit om voorlopig geen aanslagen en beschikkingen meer op te leggen: als er kans is dat de aanslag verjaart en als een burger er belang bij heeft dat het proces doorgang vindt. Dat laatste geldt volgens Van Rij bij voorlopige aanslagen, verliesverrekening en middelingsverzoeken.
Rechtsherstel
Volgens de bewindsman zijn nog niet alle gevolgen van het oordeel van de Hoge Raad „helder”. Van Rij weet nog niet hoeveel burgers in aanmerking komen voor rechtsherstel en wat de financiële gevolgen zijn. Het kabinet hoopt volgende maand meer te kunnen melden over de wijze van herstel.
Meerdere Kamerleden hebben gevraagd of het arrest ook gevolgen heeft voor burgers die geen bezwaar hebben gemaakt. Daar is het ministerie nog niet uit.
Tot en met 2016 bedroeg het fictieve rendement op spaargeld 4 procent, waarover vervolgens belasting werd geheven. Met ingang van het belastingjaar 2017 is de regeling voor de kleinste spaarders wat gunstiger geworden, maar mensen met meer geld worden juist extra belast.