Kabinet komt met raad voor onafhankelijk werken door wetenschap
Het kabinet komt met raad voor het onafhankelijk en veilig werken door de wetenschap. Eind januari presenteert het twee nieuwe hulpmiddelen daarvoor. Dat zijn de Nationale Leidraad Kennisveiligheid en het Rijksbrede Loket Kennisveiligheid.
Bij dat digitale loket kunnen alle kennisinstellingen terecht met allerlei vragen over het veilig omspringen met het (vergaren en delen) van kennis. Die kunnen ook bij voorbeeld gaan over wetenschappelijke uitwisselingen met landen met regimes waarbij Nederland vraagtekens plaatst. De leidraad schetst dreigingen en risico’s en beschrijft welke maatregelen de instellingen kunnen nemen, aldus een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs.
De Vrije Universiteit in Amsterdam zette donderdag een subsidie stop die het van een Chinese universiteit kreeg voor mensenrechtenonderzoek door het Cross Cultural Human Rights Centre. Dit centrum is verbonden aan de VU. In een NOS-artikel werd de vraag gesteld of het centrum met financiering uit China wel onafhankelijk onderzoek kan doen. Door de combinatie van onder meer de financiering uit China voor onderzoek over mensenrechten en enkele uitlatingen van medewerkers van het instituut in (internationale) media is echter begrijpelijkerwijs twijfel ontstaan over die onafhankelijkheid, erkende de VU.
Aan genoemde leidraad is onder meer meegewerkt door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Die is er al jaren mee bezig en kwam al eerder met een brochure met waar je op moet letten bij internationale wetenschappelijke samenwerking. Het boekje was bedoeld om Nederlandse instellingen en individuele wetenschappers een handreiking te bieden bij „het afwegen van mogelijke risico’s van wetenschappelijke samenwerking met onderzoekers uit de rest van de wereld”.
De overheid wil kennisinstellingen op diverse manieren helpen „om zelf, binnen hun institutionele autonomie, kansen en risico’s van dergelijke samenwerkingen tegen elkaar af te wegen”, aldus de zegsman van het ministerie van Onderwijs. Leidraad en loket worden 31 januari gepresenteerd.