Azerbeidzjaans jongetje Lukas bestaat officieel niet
De achttien maanden oude Lukas Eyvazov bestaat officieel niet, zo ontdekte de Noorse nieuwsdienst Forum 18. De autoriteiten van het dorp Aliabad, in de Azerbeidzjaanse regio Zakatala, weigeren geboorteaktes op te stellen voor kinderen met christelijke namen.
Ondanks herhaalde pogingen van zijn ouders, die baptist zijn, blijven de autoriteiten weigeren een geboorteakte uit te schrijven. „Van de inwoners is 98 procent er op tegen dat wij christelijke namen registreren”, verklaarde Aybeniz Kalashova van het plaatselijke registratiekantoor tegenover Forum 18.
„Dit is belachelijk”, zei een juridisch geschoold lid van een christelijke gemeente in de hoofdstad Baku, toen de nieuwsdienst hem vertelde over de problemen in de regio Zakatala. „Je kunt je kind ”Communist” noemen, of zelfs ”Tractor”. Waarom dan geen christelijke naam?”
„Lukas is geen Azerbeidzjaanse naam”, meldde Mehman Soltanov van de afdeling civiele registratie van het ministerie van Justitie. „Waarom hebben zij nu een godsdienstige naam gekozen?” Hoogstwaarschijnlijk is de naam niet afkomstig van de ouders zelf, maar van „de een of andere religieuze sekte”, zo wierp hij op.
Op 1 mei dit jaar kreeg Lukas’ vader, Novruz Eyvazov, van Aybeniz Kalashova van het lokale registratiekantoor als antwoord de klacht dat „tijdens de periode van chaos en anarchie in ons land, in de jaren 1989-1990, buitenlandse zendelingen naar ons dorp zijn gekomen en daar ondermijnend bezig zijn geweest.” Dat bestond volgens haar daarin dat zij het „christelijk geloof van de baptistische sekte” onder de bevolking hebben verspreid, en geprobeerd hebben voor- en achternamen te veranderen. Hierdoor zouden zij „separatistische gevoelens” hebben versterkt en „vriend tegen vriend” hebben opgezet. Dorpsbewoners zouden hiertegen hebben geprotesteerd. Kalashova verzocht vader Eyvazov „de wensen van de inwoners van Aliabat te respecteren en te eren.”
Tegenover Forum 18 weigerde de ambtenaar uit te leggen waarom het recht van de Eyvazovs om hun kind een naam te geven die zij zelf hebben gekozen niet wordt gerespecteerd. „Waarom bemoeit u zich met interne zaken van Azerbeidzjan?” vroeg ze.
Vorige week had de Noorse organisatie opnieuw telefonisch contact met Mehman Soltanov van het ministerie van Justitie. Deze meldde toen dat hij had gesproken met Kalashova. Volgens hem moesten Lukas’ ouders opnieuw naar haar toegaan, dan zouden zij de geboorteakte alsnog ontvangen. „Er zullen dan geen problemen meer zijn”, zei hij.
Nog altijd is het probleem echter de wereld niet uit. Hoewel ook de ’burgemeester’ van het dorp, Gasim Orujov, tegenover de nieuwsdienst uitsprak dat er „niet langer problemen” zijn, hebben de Eyvazovs de akte nog steeds niet.
De familie Eyvazov is, evenals de meerderheid van het 10.000 inwoners tellende dorp, lid van de Ingilo-minderheid, etnische Georgiërs die eeuwen geleden overgingen tot de islam. De plaatselijke moskee blijft de enige geregistreerde godsdienstige gemeenschap. De drie baptistengemeenten krijgen geen registratie.
Zonder een geboorteakte zal Lukas niet naar de kleuterschool of school kunnen, en ook voor behandeling in het ziekenhuis of voor buitenlandse reizen komt hij niet in aanmerking.