Kerk & religie

Als je preek opeens viraal gaat op YouTube

Van ophef om de woorden van een politicus of directeur kijken we niet meer op. Maar wat als de preek van een dominee opeens viraal gaat op YouTube en een mediastorm veroorzaakt? Het overkwam verschillende predikanten in coronatijd.

Janita van Hoeven
13 January 2022 17:02
Ds. Paul Visser. beeld YouTube
Ds. Paul Visser. beeld YouTube

De meeste ophef veroorzaakte de preek die ds. P. J. (Paul) Visser, predikant van de hervormde Maranathagemeente in Rotterdam, zondag 10 oktober vorig jaar hield in hervormde wijkgemeente De Ontmoeting in Middelburg. Hij benoemde daarin verbanden tussen het visioen uit Openbaring 13 en wat er nu in de wereld gaande is, waarbij hij onder andere het plan voor een Great Reset (letterlijk: de Grote Herstart) van Klaus Schwab, directeur van The World Economic Forum, betrok.

De preek, die op YouTube te bekijken is, deed veel stof opwaaien en zorgde voor een mediastorm. Collegapredikanten en tientallen opiniemakers verguisden of bejubelden de predikant. Fotomodel Doutzen Kroes prees de preek aan bij haar 7 miljoen volgers op Instagram.

Hoe gaan predikanten ermee om als hun preek direct onderdeel wordt van het publieke debat? Hoe wenselijk vinden ze het dat een preek zonder hun meeweten breed verspreid wordt? Hoe blijven ze staande in een mediastorm? In dit artikel vier spraakmakende preken in coronatijd, met een reactie van de predikant in kwestie.

Meer over
Digitale media

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer