Kerk & religieKerk en corona
Christenen Collectief stuurt brief naar kerken: Neem afstand van coronabeleid

Christenen Collectief roept de leiding van verschillende kerken in Nederland op afstand te nemen van het huidige coronabeleid.

Redactie kerk
Kerk in Maasbracht. beeld RD
Kerk in Maasbracht. beeld RD

Dat staat in een brief die woensdag naar „landelijke kerkbesturen, zoals synodes, conferenties en vergaderingen”, is gestuurd. De brief is ondertekend door Joop B. Buker, Hans Christiaanse, Johan Démoed, Sjoukje Dijkstra, Myrjam de Jonge, „mede namens ruim 2450 deelnemers” aan de website christenencollectief.nl.

De groep heeft moeite met de coronamaatregelen in de kerk. „Wij merken dat mensen de weg kwijtraken als het gaat om de logica achter de maatregelen, ook in de kerk. We merken een toenemende angst.”

Vervolgde kerk

Het collectief stelt dat de maatregelen het samenkomen voor erediensten „al bijna twee jaar op een verschrikkelijke manier belemmeren of onmogelijk maken.”

De briefschrijvers vinden dat de kerk in Nederland moet leren van de vervolgde kerk, die ondanks alle verdrukkingen toch samenkomt. Christenen moeten juist nu „in grote getale” samenkomen, vinden de briefschrijvers. Zij verwijzen naar Bijbelse passages zoals 2 Kronieken 6:12-42 en 2 Kronieken 20:7-9.

Juist in een tijd van ontkerkelijking is het van belang „dat christenen elkaar opscherpen en dat zij aan hun kinderen en de mensen om hen heen laten zien dat God het waard is om gediend te worden. Dat het iets heel moois is”, valt in de brief te lezen.

Angstcultuur

Naast deze „geloofsargumenten” zijn er volgens het collectief „ook wetenschappelijke argumenten om te onderbouwen dat het hoog tijd is om een vrijere koers te gaan varen.” „Laten we vooral ook niet de gevolgschade van de maatregelen uit het oog verliezen: de psychische nood is groot, het aantal zelfmoorden stijgt explosief, bedrijven en gezinnen gaan kapot, kinderen groeien op in een angstcultuur, er zijn leerachterstanden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Kerk en corona

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer