CU-staatssecretaris moet hard aan de slag met jeugdbescherming
De jeugdige CU-wethouder Maarten van Ooijen (31) wacht als staatssecretaris Jeugd en Preventie een pittige taak.
Een enkele bekende van Van Ooijen liet na het bekend worden van zijn voordracht op Twitter weten dat het niet mis was wat er in het coalitieakkoord van hem werd verwacht. Zoals gezondheidseconoom Xander Koolman. Hij wees erop dat het verbeteren van de jeugdbeschermingsketen een van de taken is, waarmee Van Ooijen geacht wordt aan de gang te gaan.
Na een melding over een onveilige thuissituatie bij Veilig Thuis kan het nu maanden tot wel anderhalf jaar duren voor de hulp echt op gang komt, blijkt uit onderzoek. In veel tot dusver verschenen rapporten valt daarom te lezen dat de veiligheidsinstanties en de jeugdzorg- een ggz-medewerkers als de wiedeweerga „integraal” aan de slag moeten. Ga er maar aan staan als je 31 bent.
Of Van Ooijen klaar is voor zijn taak? CU-partijleider Segers zou ongetwijfeld hebben vastgehouden aan de ervaren Paul Blokhuis als de (media)commentaren over Van Ooijens optreden in Utrecht niet zo lovend waren geweest. Want dat zijn ze. Met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen legde het AD recent de prestaties van het Utrechtse college nog eens langs de meetlat. Hoe beter die waren, des te meer ‘Dommetjes’ (miniatuur Domtorentjes) er door de bestuurders konden worden gescoord. Van Ooijen pakte er drieënhalf en liet daarmee medewethouder en oud-GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman achter zich.
Van Ooijen is het predicaat „groot politiek talent” in Utrecht ontgroeid. Hij is een bestuurder „die meters heeft gemaakt”, concludeerden de verslaggevers.
De uit een Gereformeerde Bondsgezin afkomstige Van Ooijen staat ontspannen in de samenwerking met seculiere partijen, zoals D66 en GroenLinks. „Of de een nu wel of niet bidt voor het eten in de kantine, dat doet er niet. Wat ertoe doet, is dat je van elkaar weet dat je allemaal het beste met de stad voorhebt”, zei hij enkele jaren terug in het blad Binnenlands Bestuur dat hem uitriep tot de beste jonge bestuurder van 2018.
Net als Blokhuis zoekt hij het onderscheidende van de christelijke politiek in het opkomen voor de zwakkeren. Afgelopen zomer genoot hij van een welverdiende vakantie met zijn gezin (echtgenote plus twee kinderen) toen er reuring ontstond rond de 13-jarige Sep Agterberg. De meervoudig gehandicapte jongen bleek te zijn geweerd uit een Utrechts zwembad vanwege de entreeregels: alleen toegang voor kinderen zonder zwemdiploma als de begeleiders 24 jaar of ouder zijn. Vanaf zijn vakantieadres kwam Van Ooijen in actie. Sep kon naar binnen. Want: regels zijn er voor mensen, niet andersom.
De tijd zal leren of Van Ooijen als staatssecretaris nog tijd overhoudt om zelf vrijwilligerswerk te doen. Als wethouder lukte dat. Een verslaggever van het blad Volzin die begin 2020 de Utrechtse pionierskerk De Haven in Van Ooijens woonwijk Kanaleneiland binnenliep, trof de CU’er in de keuken aan. Later die zondag zou de kerk buurtbewoners een maaltijd aanbieden. Bestuurslid Van Ooijen sneed vast andijvie en worteltjes.