Economie

KPN en Telfort realiseren samen netwerk UMTS

KPN Mobile en Telfort gaan samen hun Nederlandse netwerk voor UMTS, de toekomstige standaard voor mobiele telefonie (snel mobiel internet), aanleggen. De twee licentiehouders denken op die manier 15 tot 25 procent te besparen op de kostbare introductie van UMTS.

ANP
8 November 2001 11:52Gewijzigd op 13 November 2020 23:15

De drie andere UMTS-licentiehouders in Nederland (Ben, Libertel en Dutchtone) mogen zich bij de samenwerking aansluiten, hebben KPN en Telfort vanochtend bekendgemaakt.

KPN Mobile en Telfort sloten vanochtend een principeakkoord over de samenwerking. Het definitieve contract moet de komende maanden vorm krijgen. KPN gaat met het akkoord in op een eerdere uitnodiging van Britse zijde. Peter Erskine, topman van Telfort-moeder BT Wireless, stelde eind juli de andere telecombedrijven al voor in Nederland samen te werken bij de aanleg van UMTS.

Kort daarvoor had de mededingingsautoriteit NMa goedkeuring gegeven aan een gezamenlijke bouw van netwerken, onder de voorwaarde dat de deelnemers voor zichzelf de instellingen van het netwerk kunnen blijven bepalen. Op die manier zou de concurrentie tussen de verschillende UMTS-vergunninghouders gewaarborgd blijven.

In Duitsland werkt KPN-dochter E-Plus al samen met Group 3G, de combinatie van het Finse Sonera en het Spaanse Telefónica Móviles. Volgens schattingen levert de samenwerking over een periode van vijf jaar 750 miljoen euro op. KPN heeft de UMTS-investeringen in Nederland, Duitsland en België in totaal begroot op 2,5 miljard euro.

KPN Mobile en Telfort bouwen in ons land samen het radiotoegangsnetwerk tot UMTS (masten, antennes, zenders, ontvangers en transmissie). Al deze elementen maken op hun beurt de koppeling mogelijk met de kern van UMTS, de databases en elementen die nodig zijn voor het leveren van diensten. De twee mobieletelefoniebedrijven ontwikkelen ieder hun eigen kernnetwerk.

KPN en Telfort denken begin volgend jaar met de bouw te starten, te beginnen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht en de belangrijkste verbindingswegen tussen deze steden. In de loop van 2003 kunnen dan in de Randstad de eerste UMTS-diensten worden aangeboden. Over zes jaar moet een bijna landelijke dekking zijn gerealiseerd.

Introductie i-mode
KPN ziet intussen voorlopig af van de oprichting van een gezamenlijke onderneming met het Japanse NTT DoCoMo voor de introductie van i-mode, een techniek voor onder meer mobiel internetten. Het Nederlandse concern neemt in plaats daarvan de techniek in licentie. Een woordvoerder van KPN sloot gisteren niet uit dat het in de toekomst alsnog tot een joint venture komt tussen KPN Mobile en NTT DoCoMo. Dat nu voor een licentie is gekozen, heeft te maken met de vertraging die de vorming van een gezamenlijk bedrijf heeft opgelopen, onder meer door juridische kwesties.

NTT DoCoMo kocht in augustus 2000 voor 4 miljard euro (8,8 miljard gulden) een belang van 15 procent in KPN Mobile. Gisteren maakte de Japanse marktleider op het gebied van de mobiele telefonie bekend dat het afwaarderen van dit belang met ruim 300 miljard yen (6 miljard gulden) het bedrijf op een winstdaling is komen te staan van ruim 50 procent. De nettowinst liep in de eerste helft van het op 1 april begonnen boekjaar terug van 217,52 miljard yen tot 103,87 miljard yen (2,09 miljard gulden).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer