Onveilig voedsel sneller achterhaald
Partijen ondeugdelijke kipfrikadellen of veevoer met te veel dioxine moeten in het vervolg sneller terug te vinden zijn. Iedereen die te maken heeft met de productie van voedsel of diervoer is vanaf volgend jaar verplicht bij te houden van wie hij spullen kocht en aan wie hij producten verkocht.
De ministers Veerman van Landbouw en Hoogervorst van Volksgezondheid kondigden donderdag de invoering van de Algemene levensmiddelenverordening (ALV) aan. Dit systeem, dat voor een snellere tracering van levensmiddelen en diervoer moet zorgen, wordt ingesteld op last van Europa. Bij problemen moeten fabrikanten, veehouders, tuinders, akkerbouwers en vissers straks binnen vier uur informatie over de leverancier van grondstoffen en de afnemers kunnen oplepelen. Ook hebben ze vanaf 1 januari de plicht om, zodra ze zelf vaststellen dat er een onveilig product op de markt is gebracht, dit te melden bij de Voedsel en Waren Autoriteit.
Te veel dioxine in melk, kipburgers van afgekeurd slachtafval of de vondst van kankerverwekkende stoffen in vitaminecapsules: geregeld worden producten tijdelijk of permanent uit de markt gehaald omdat ze gevaarlijk kunnen zijn voor de volksgezondheid. Het duurt vaak enige tijd voordat het netwerk van de verspreiding van het onveilige voedsel of diervoer is blootgelegd. Die tracering moet sneller, vindt Europa.
De ALV zal dat voor Nederland regelen. Wanneer voedselproducenten hun leveranciers en afnemers nauwgezet bijgehouden, moet de overheid volgens de twee ministers in geval van een voedselcrisis „binnen 24 uur” dat netwerk in beeld kunnen hebben. Volgens Hoogervorst kunnen risico’s voor de volksgezondheid zo sneller verkleind worden. Veerman verwacht met de ALV de omvang van een eventuele voedselcrisis te kunnen beperken omdat „ongeschikte ingrediënten” van voedsel en diervoer sneller op te sporen zijn.
Tegelijkertijd geeft de bewindsman toe dat de ALV feitelijk niet veel nieuws bevat. „Met de ALV verandert er eigenlijk niet zo veel. Zij legt algemene principes en voorschriften vast die al sinds jaar en dag in de praktijk worden gehanteerd. Het nieuwe is dat dit alles nu bij wet is geregeld.”
De Europese Commissie heeft begin 2000 het ”Witboek voedselveiligheid” gepubliceerd. Het witboek is bedoeld om eenheid en duidelijkheid te brengen in de uitgebreide en onduidelijke regelgeving in diverse landen met betrekking tot voedselveiligheid. De ALV biedt wat Nederland betreft de gewenste duidelijkheid.