GgiN Barneveld start „ontmoetingsplek” in centrum
In een pand in het centrum van Barneveld komt een „ontmoetingsplek”, een initiatief van evangelisatiecommissie Samaria van de gereformeerde gemeente in Nederland (ggiN) ter plaatse. ”Huiskamer Samaria” wordt het eerste inloophuis dat uitgaat van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland.
De ontmoetingsplek komt aan de Jan van Schaffelaarstraat 62 in Barneveld, waar eerder lunchroom De Zith was gevestigd. Doel ervan is „mensen in aanraking te brengen met Gods Woord en/of met hen daarover een gesprek te voeren”, liet evangelisatiecommissie Samaria van de Barneveldse ggiN donderdag weten.
„Commissie Samaria ziet de Bijbel als het onfeilbaar en gezaghebbend Woord van God met daarin de opdracht tot evangelisatie”, schrijft ze. „Tot op heden verspreidde de commissie Bijbels binnen en buiten Barneveld. Een mogelijkheid om over dat Woord van God in gesprek te gaan was er nog niet. De commissie is dan ook blij met de mogelijkheid om een ontmoetingsplek te creëren, die de naam Huiskamer Samaria zal krijgen. Samaria wijst op de geschiedenis uit Johannes 4 waarin Jezus Christus bewust door het land Samaria reisde om een Samaritaanse vrouw te bekeren.”
Er zal nog wel een maandenlange verbouwing nodig zijn om het pand geschikt te maken voor gebruik, aldus de evangelisatiecommissie. „Momenteel wordt gebrainstormd over de meest geschikte inrichting. Ook over de exacte invulling van de activiteiten die in Huiskamer Samaria gaan plaatsvinden wordt nog nagedacht.”
Coördinator van de ontmoetingsplek wordt Jan van ’t Goor (62) uit Kootwijkerbroek.
Wat is precies het idee achter de ontmoetingsplek?
„In ons kerkverband zijn er altijd mensen geweest die het als een gemis ervoeren dat er niet aan zending en evangelisatie werd gedaan. Na de scheuring in 1953 is er eigenlijk geen sprake meer van geweest. Evangelisatie lag altijd wat gevoelig, het werd al snel als iets activistisch gezien, iets uit de evangelische hoek. Toch hebben ook predikanten als ds. Mallan en ds. Steenblok er de noodzaak van ingezien. Een paar jaar geleden is vanuit het werk van ds. Weststrate in Zuid-Afrika zendingswerk ontstaan, Stichting Bethlehem, en zoetjesaan is er ook meer aandacht gekomen voor het belang van evangelisatie.
Zo is bij ons evangelisatiecommissie Samaria ontstaan. Bij bijvoorbeeld supermarkten heb je vaak een boekenboom, zoals dat heet, waar je dan gratis boeken kunt leggen. Wij doen dat ook, met Bijbelse lectuur. En vaak vindt die aftrek. Zelf ben ik een groot deel van mijn leven supermarktondernemer geweest in Kootwijkerbroek en had ik bijvoorbeeld te maken met Poolse werknemers. Een probleem was dan altijd de taal. Op een gegeven moment heb ik toen bij de GBS wat Poolse Nieuwe Testamenten besteld, zodat ik deze mensen toch de Bijbelse boodschap kon meegeven. Zaait aan alle wateren.
Zo ontstond gaandeweg het idee om ook in Barneveld iets van een ontmoetingsplek te vestigen. We zijn toen op bezoek geweest bij inloophuizen van de Gereformeerde Gemeenten in Amersfoort, Rotterdam, Amsterdam. Op een gegeven moment konden we een pand in het centrum van Barneveld huren, en daar hopen we dus een inloophuis te realiseren. Het idee is dat mensen daar gewoon binnen kunnen lopen, voor een kopje koffie, een praatje. En misschien op termijn twee keer in de week een warme maaltijd, of een kindermiddag, een Bijbelstudiemiddag. Waarbij het idee dat van een huiskamer is: „Kom maar eens binnen met je levensvragen.” Vandaar: Huiskamer Samaria.”
Bij evangelisatie denk je vaak eerder aan Amsterdam of Rotterdam dan Barneveld…
„Zeker. We hebben in de voorbereiding ook een avond gehad met iemand van inloophuis De Gouwstraat in Rotterdam, en die had precies dat als onderwerp: ”Evangelisatie… ook in Barneveld”. In elk dorp, in elke stad, gaat de ontkerkelijking door, en is evangelisatie nodig. En, zei die inleider ook: in het evangelisatiewerk moet je leren tellen tot 1, want: elke ziel is er één. Stel nu voor: je hebt vijftien jaar evangelisatiewerk gedaan in Rotterdam en in die vijftien jaar is er één ziel tot bekering gekomen, dan is je werk nóg niet voor niets geweest. Twee dingen zijn dus nodig: dat je de boodschap van de Heere doorgeeft, en in de tweede plaats: dat je liefde hebt tot je naaste, voor hun zielen. Daar hopen we in het inloophuis iets van te laten proeven.”
U wordt de coördinator. Komt er ook een evangelist?
„De kerkenraad heeft mij alleen gevraagd het coördinatorschap op me te nemen, en ik doe dat graag, nu ik mijn supermarkt een tijdje geleden heb overgedaan aan de kinderen. We werken met vrijwilligers, ik stel de roosters op en als mensen vragen hebben, kunnen zij zich bij de coördinator vervoegen. Dat betekent niet dat ik op alle vragen antwoord heb, dat kan niet eens. Maar in de commissie Samaria zitten ook een ouderling en een diaken, die ik altijd kan raadplegen, of naar wie ik kan doorverwijzen.
We willen de drempel zo laag mogelijk houden. Mensen hébben vragen, neem alleen al de bekende vraag: Áls er dan een God is, waarom dan al die ellende in de wereld? We hopen daarin iets voor hen te kunnen betekenen.”
Kunt u de naam Samaria nog wat toelichten?
„Toen ds. Roos intrede deed in onze gemeente, sprak hij over Johannes 4, over de vrouw bij de waterput in Samaria. De Heere Jezus moest daar zijn, en Hij zei tegen haar: Vrouw, zoals je nu leeft, gaat het niet goed met je. Dat is wat ons met Huiskamer Samaria voor ogen staat: dat zondaren, wie dan ook, gaan zien dat zij zondaar zijn en een Zaligmaker nodig hebben, willen zij voor God kunnen bestaan.”