Situatie Nederland hindert werk ambassadeur
DEN HAAG - Nu de spanningen rond de islam in Nederland na de moord op Theo van Gogh internationaal de voorpagina’s halen, wordt het werk van de Nederlandse mensenrechtenambassadeur P. de Klerk niet gemakkelijker.„Het is nu moeilijker om andere landen te vertellen hoe ze met religieuze spanningen moeten omgaan”, aldus De Klerk. Hij deed zijn uitspraken donderdag tijdens een conferentie van het Platform voor internationale vrijheid van godsdienst en overtuiging.
Als hij de vrijheid van godsdienst in andere landen aan de orde stelt, krijgt hij de laatste tijd af en toe „de bal teruggespeeld.” „Het feit dat Nederland negatief in het nieuws is, is een complicerende factor”, zei hij. De ambassadeur probeert in contacten met regeringen „niet te hoog van de toren te blazen” en benadrukt altijd dat geen land vlekkeloos is als het om religieuze harmonie en godsdienstvrijheid gaat.
De Klerk opperde dat de overheid duidelijker zou kunnen aangeven waar de grenzen van de vrijheid van godsdienst liggen. Voorlichting over nationale en internationale jurisprudentie op dat gebied kan volgens hem incidenten als die rond de Rotterdamse imam El-Moumni helpen voorkomen. De imam zorgde enkele jaren geleden voor ophef door homoseksualiteit een ziekte te noemen.
Het is volgens De Klerk in de huidige situatie van belang om de grenzen van godsdienstvrijheid zo duidelijk mogelijk vast te leggen. Zo staat buiten kijf dat mensen niet met een beroep op de vrijheid van godsdienst mogen aanzetten tot geweld, achterstelling van vrouwen en discriminatie van homoseksuelen. De ambassadeur pleitte niet voor een nieuwe wet maar voor „een betere verspreiding van wat we al hebben aan nationale en internationale grensbepalingen.”
Religies mogen hun volgelingen er ook niet van weerhouden om hun geloof af te zweren of een andere godsdienst te kiezen, benadrukte De Klerk. Scholen, ook de openbare, moeten kinderen volgens hem respect voor alle religies en overtuigingen bijbrengen en hen voorhouden dat ze vrij zijn om al of niet een bepaalde godsdienst te kiezen.