Kerk & religieIsraëldag

Gemeente in Israël ziet uit naar eigen onderdak

De gemeente Nechama in het Israëlische Nof haGalil die uit het werk van de Gereformeerde Gemeenten is ontstaan, ziet reikhalzend uit naar eigen onderdak. Probleem: „De prijzen rijzen de pan uit.”

L. Vogelaar
29 December 2021 13:45
De jaarlijkse Israëldag vond woensdag plaats in Geldermalsen. Voor de tweede maal werd de bijeenkomst via een livestream uitgezonden. beeld Cees van der Wal
De jaarlijkse Israëldag vond woensdag plaats in Geldermalsen. Voor de tweede maal werd de bijeenkomst via een livestream uitgezonden. beeld Cees van der Wal

Dat is in heel Israël het geval, maar dat Nof haGalil als groeikern is aangewezen, doet er ook geen goed aan, zei ds. M. L. Dekker woensdag –live vanuit Israël– tijdens de digitale Israëldag van zijn kerkverband. „We hebben al verschillende plaatsen bekeken, maar ze gingen de begroting te boven. We leggen het in Gods hand.”

Ds. Dekker werkt sinds 2004 in Nazareth-Illit, eerst als evangelist, vanaf 2019 als predikant. In 2019 veranderde de naam de naam van zijn woonplaats als gevolg van een volksstemming in Nof haGalil.

Aan de samenkomsten in het huis van de predikant kwam na zestien jaar een eind. Zijn buren –hij is hoofd van het laboratorium in een ziekenhuis, zij arts– adviseerden vanwege het besmettingsgevaar dringend niet meer met tientallen mensen in een kleine ruimte bijeen te komen. De diensten worden nu gehouden in een kerk in het oude, Arabische Nazareth. Een geschikt gebouw, in een minder geschikte omgeving: een chaotische stad, waar de kerkgangers steeds in de file staan en waar het weleens onrustig is op straat. Het weerhoudt sommige oudere leden ervan de bijeenkomsten te bezoeken. Daarom ziet de gemeente uit naar een eigen onderkomen in Nof haGalil.

Het zijn niet de enige kosten waarvoor het deputaatschap voor Israël financiële steun zoekt. De woning van ds. Dekker is bij zijn komst niet opgeknapt en later kwam het er ook niet van. Inmiddels is renovatie dringend noodzakelijk.

Onderwijs

Intussen vindt het werk doorgang, vertelden de predikant en zijn vrouw, die werden geïnterviewd door ds. M. H. Schot. De Bijbelstudiegroep trok enkele nieuwe bezoekers. Met Kerst was er een maaltijd waarbij de gemeenteleden voedsel meenamen dat herinnerde aan hun land van herkomst.

Lessen en gesprekken hebben wel in de woning van de predikant plaats. De drie ambtsdragers krijgen les uit de catechismus en de kerkgeschiedenis en oefenen zich in exegese. „De kerkgeschiedenis is erg onbekend. De diaken zat vroeger op de Augustinusschool; nu hoorde hij voor het eerst naar wie die school genoemd is.”

Bij diaconale hulp worden onder meer voedselpakketten verstrekt. De winkel in tweedehandskleding trekt veel belangstelling, onder anderen van Joden uit India. Ook het inloophuis ernaast krijgt veel bezoek. „Sommige mensen komen dagelijks.”

Ds. Dekker gaf aan de laatste tijd troost uit Psalm 131 te hebben ontvangen: „Mijn ziel is als een gespeend kind in mij.” „In de hele wereld is een geestelijke strijd gaande. Na een krantenbericht over de dreiging vanuit Iran schreef iemand me onlangs: Kom maar terug naar Nederland. Maar de Heere is de Schuilplaats. Als we daar uit genade mogen schuilen, is ons leven rustig, ook in deze tijd vol angst en onzekerheid.”

Over die Schuilplaats sprak ds. A. Schot, voorzitter van het deputaatschap voor Israël, tijdens de opening van de bijeenkomst in Geldermalsen. Vanuit Jesaja 28 wees hij op Christus als de Hoeksteen waarop de muren van Joden en heidenen samenkomen. „De Heere legt een grondsteen in Sion. Dat ziet op Christus in Zijn gehoorzaamheid, in Zijn volmaakte Middelaarsarbeid.”

Op afstand

Algemeen secretaris J. J. de Jong beschreef de moeilijkheden die het werk in Oost-Europa ondervindt. „Het onderwijs in Oekraïne kunnen we door de coronacrisis alleen op afstand geven, via webinars. We zien ernaar uit de mensen weer te kunnen bezoeken.”

Door de dreiging vanuit Rusland loopt de spanning in het land op. Dat heeft zijn weerslag op de economie. De gaarkeukens voorzien dan ook in een grote behoefte. In het achterliggende jaar zijn vanuit Nederland veertien vrachtwagens vol medisch materiaal naar de Oekraïense ziekenhuizen gegaan.

Budapest

Het werk in Moldavië wordt belemmerd doordat een van de contactpersonen wegens ziekte in Wit-Rusland verblijft. Bemoedigende berichten zijn er vanuit de Hongaarse hoofdstad Budapest, waar ds. I. L. Zöld zijn contacten in de Joodse gemeenschap uitbouwt. „Er is openheid en interesse.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer