Kerk & religie

„Als je over corona zo verdeeld bent, kun je dan toch herkenning vinden in God?”

Na de angst voor het coronavirus sluipt een tweede crisis kerk en samenleving binnen: heilloze polarisatie. Het is tijd voor een tweede nationaal gebedsmoment, zegt Jurjen ten Brinke.

Klaas van der Zwaag
28 December 2021 09:30
De dag van nationaal gebed in 2021. beeld Willem Jan de Bruin
De dag van nationaal gebed in 2021. beeld Willem Jan de Bruin

De voorganger van Hoop voor Noord en EO-presentator is initiatiefnemer van een nationaal gebed op 15 januari, voorafgaand aan de week van gebed voor eenheid. Er is een live avondprogramma vanaf 20.00 uur, online uitgezonden vanuit het gebouw van de EO in Hilversum.

Waarom dit tweede moment van gebed?

„Vanwege de angst voor het coronavirus was er op 18 maart 2020 een nationale dag van gebed, met als hoofddoel het uitstralen van een boodschap van rust en vertrouwen. Anderhalf jaar later zijn we in een volgende fase van de crisis beland. Er is sprake van polarisatie waarbij de extremen toenemen en de verschillende groepen elkaar niet meer bereiken. De een overschreeuwt zichzelf, de ander gaat het gesprek niet meer aan. Het is tijd voor verootmoediging over de manier waarop we met elkaar omgaan. Daarom staat dit moment in het teken van vrede, verbinding, eenheid en mildheid.”

Weer een gebedsmoment in het teken van de coronacrisis. Is de geestelijke nood nog steeds even groot?

„Ik denk het zeker. Op dit moment zie je meer van dit soort initiatieven ontstaan. De coronacrisis duurt lang. Mensen zijn onzeker en raken moedeloos. Daar bovenop komt de polarisatie door de verschillende meningen over dit onderwerp. Het is goed als we onze pijn en moeite neerleggen bij God en vragen om Zijn genade en vrede in onze harten en voor ons land.”

Hoe breed is het initiatief gedeeld?

„Het initiatief wordt gedragen door de EO, de Protestantse Kerk in Nederland, MissieNederland, Niet Alleen –het initiatief van samenwerkende organisaties dat vorig jaar ontstond om eenzaamheid in de coronacrisis te doorbreken–, de Raad van Kerken in Nederland en Samen Kerk in Nederland (SKIN), het netwerk van migrantenkerken.

We hopen van harte dat vele christenen en geloofsgemeenschappen bij dit initiatief aanhaken door mee te bidden.”

Er worden momenteel in reformatorische kerken lokale bidstonden gehouden. Kan dit gebedsmoment hierbij aansluiten?

„Het is prachtig dat dat gebeurt. Dit gebedsmoment sluit aan bij de Week van gebed voor de eenheid van christenen, die op 16 januari begint. Door landelijk het initiatief te nemen, hopen we de drempel om mee te doen zo laag mogelijk te maken.

Maar laten we vooral zo veel mogelijk gebedsmomenten organiseren. Het zijn namelijk geen concurrenten van elkaar. Er kan nooit genoeg gebeden worden.”

Wat hoopt en verwacht u van dit initiatief? Wordt het echt een dag van nationaal gebed?

„Op 15 januari willen we echt een stap naar elkaar zetten: als je nu op coronagebied zo verdeeld bent in familie- of vriendenkring of kerk, kun je dan toch herkenning vinden in God, bij het kruis van Christus? Wij geloven van wel en willen daar echt toe aanmoedigen.

Het nationale staat vooral voor de brede coalitie van christelijke partners die hieraan meewerkt. Tegelijkertijd hopen we natuurlijk wel op een brede nationale beweging. Maar eerlijk gezegd lijkt die al te zijn begonnen als je alle lokale initiatieven ziet. Als in verschillende denominaties hetzelfde verlangen op hetzelfde moment ontstaat, dan zie ik daar ook Gods Geest in.”

Meer over
Kerk en corona

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer