Zorgen over te veel nakomelingen bij commerciële spermabank
Een onlangs in Amsterdam geopende vestiging van de European Sperm Bank (ESB) omzeilt Nederlandse regels over spermadonaties. Hierdoor is het mogelijk dat donoren veel meer nakomelingen krijgen dan de richtlijn in Nederland, die twaalf per donor is. Dat stellen de stichtingen Stichting Donorkind en Fiom in de NPO Radio1-podcast Het Onderzoeksbureau.
De commerciële, internationaal georiënteerde Deense spermabank maakt ook gebruik van anonieme donoren. Dat is sinds 2004 in Nederland niet meer toegestaan. Nederlandse paren met een kinderwens kunnen bij deze bank gebruik maken van anonieme donoren uit andere landen. Ook probeert de spermabank volgens de stichtingen potentiële donoren te ‘verleiden’ om vaak te doneren: ze krijgen 40 euro per donatie, met een maximum van 560 euro per maand. De ESB hanteert een bovengrens van 25 nakomelingen per donor.
„De komst van de European Sperm Bank is schokkend en zorgelijk, omdat er in sommige landen geen limiet is op het aantal nakomelingen”, zegt Ties van der Meer van Stichting Donorkind in de podcast. „Veel halfbroertjes en halfzusjes wereldwijd zorgt voor veel ongemak. En zeker als er ook donorkinderen in het buitenland verwekt zijn, kan dat tot problemen leiden. Wat als twee donorkinderen een relatie en kinderen krijgen? Dat moet je echt niet willen.”
De European Sperm Bank zegt in een reactie wensmoeders te informeren over behandelingen in het buitenland waarbij gebruik wordt gemaakt van anonieme spermadonoren, omdat er in Europa vrij verkeer van patiënten is. De ESB zegt zich te houden aan de Nederlandse richtlijn dat een spermadonor in twaalf gezinnen een kind mag verwekken.
In Nederland ligt een voorstel om het maximaal aantal vrouwen dat sperma van dezelfde donor krijgt ook wettelijk vast te leggen. Belangrijkste argument hiervoor is om een verhoogde kans op relaties tussen bloedverwanten tegen te gaan. Fiom, Stichting Donorkind en de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) pleiten daarnaast voor wereldwijde afspraken en een internationaal registratiesysteem.