Ruim 1600 Nederlandse scheepswrakken in de wereld
In wateren over de hele wereld liggen ruim 1600 Nederlandse scheepswrakken. Het gaat om gezonken, gevonden en soms nog altijd vermiste schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), West-Indische Compagnie (WIC), de Admiraliteiten, de Koninklijke Marine en schepen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog.
Door onderzoek onder leiding van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is er voor het eerst een duidelijk beeld van de omvang van het aantal scheepswrakken dat eigendom is van Nederland. Het gaat om een eerste inventarisatie die de komende jaren mogelijk verder wordt aangevuld.
De Tweede Kamer gaf opdracht tot deze inventarisatie nadat onderzoek in 2016 had uitgewezen dat van de drie schepen die tijdens de Slag om de Javazee in 1942 waren gezonken, weinig meer over was. Ze waren illegaal geborgen om het ijzer van de wrakken te verkopen. „Een gevoelige kwestie”, legt onderzoeker Martijn Manders uit. „Het zijn immers oorlogsgraven.” Meer dan negenhonderd zeelieden gingen ten onder toen de schepen zonken.
Een onderzoek in 2019 naar twee Nederlandse onderzeeboten die in 1941 in Maleisië waren gezonken, toonde aan dat ook deze wrakken door uitgebreide illegale berging zo goed als verdwenen waren.
Nu in kaart is gebracht hoeveel scheepswrakken er in de wateren liggen, kan Nederland kijken hoe die beschermd kunnen worden. Daarin wordt nauw samengewerkt met de landen waar de schepen liggen, aldus Manders.