Binnenland

Studenten verduurzamen klimaatonderzoek met ‘Antarcticarover’

De bekende Marsrover krijgt een tegenhanger op Antarctica. Studenten van de TU Eindhoven zijn druk bezig met het ontwikkelen van het onderzoeksvoertuig, dat autonoom op de Zuidpool moet gaan rondrijden om klimaatonderzoek te doen. Met de zogeheten Antarcticarover willen ze dergelijk onderzoek duurzamer, goedkoper en makkelijker maken. Het wagentje moet gaan rijden op zonne-energie.

ANP
22 December 2021 12:18

Twee Eindhovense studenten, Ewout Hulscher en Oscar Mannens, vertrekken volgende week dinsdag naar Antarctica. Ze nemen twee weken deel aan een expeditie met een nieuw Frans verkenningsschip, de Commandant Charcot. „We gaan er onder meer data verzamelen die helpen bij de ontwikkeling van onze zonnepanelen, denk aan lichtintensiteit en vermogen. Daarnaast nemen we meetapparatuur mee zodat we de luchtvochtigheid, luchtdruk, het zonnespectrum en temperaturen kunnen meten”, leggen de onderzoekers uit.

Team Polar, dat het voertuig ontwerpt en gaat bouwen, wil het eerste rijdende prototype volgend jaar klaar hebben. Aan de ontwikkeling doen in totaal zeventien studenten van de technische universiteit mee.

Poolonderzoek op het koudste continent van de aarde is momenteel nog kostbaar en vervuilend. „Er zijn onderzoeksstations en grote trucks voor nodig, waarvoor door de lucht brandstof moet worden aangevoerd”, schetst de TU/e. Zo draagt poolonderzoek niet alleen bij aan de kennis over klimaatverandering, maar door de uitstoot van broeikasgassen die erdoor wordt veroorzaakt ook aan klimaatverandering zelf. Die menselijke impact moet kleiner worden, vinden de onderzoekers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer