Mantelzorgers en patiënten zelf leren taken thuiszorg te doen
De thuiszorg zit met name door corona met een personeelstekort. Daarom is het handig als mantelzorgers hun taken deels kunnen overnemen, mits dat verantwoord gebeurt. In het Maastricht UMC+ worden daarom vanaf woensdag zoveel mogelijk mantelzorgers opgeleid in - om te beginnen - oogdruppelen. Ook sommige patiënten kunnen daar leren hoe ze dat zelf kunnen doen.
Dat moet volgens de initiatiefnemers een flink aantal bezoeken van de thuiszorg gaan schelen en ook maken dat mensen minder lang in het ziekenhuis hoeven te blijven als ze geen thuiszorg kunnen krijgen.
De scholing in het ziekenhuis wordt opgezet in samenwerking met Coöperatie VGZ en thuiszorgorganisatie Envida. Er is in het ziekenhuis, net als overigens in het Radboudumc in Nijmegen, al wat langer een zogenoemde ‘mantelzorgeracademie’, waar volgens een woordvoerder van de initiatiefnemers reeds een handvol trainingen werd gegeven. Dat wordt nu, ingegeven door de druk op de zorg door Covid, met vooralsnog oogdruppelen geïntensiveerd.
Volgens de zegsman is oogdruppelen voor veel familieleden en huisgenoten helemaal niet zo eenvoudig als het voor velen lijkt. Het luistert nauw en mensen met glaucoom en die een staaroperatie hebben gehad moeten dagelijks meerdere keren worden gedruppeld, waarvoor telkens weer de thuiszorg moet komen. Dat kost enorm veel tijd.
De scholingsmogelijkheid moet blijvend worden en voor meer handelingen gaan gelden: antibiotica toedienen via een infuus en sondevoeding geven worden straks toegevoegd. Steunkousen aantrekken, nierdrains schoonhouden, katheterzak verwisselen, wondverzorging en het injecteren in onderhuids weefsel gebeurde al op kleine schaal, maar ook dat moet flink meer worden. Aanvankelijk worden er zo’n tientallen ‘leerlingen’ in de week verwacht voor het oogdruppelen, maar het zouden er honderden kunnen worden voor de diverse handelingen.