Consument

Kookboek voor bewuste lekkerbekken

Marieke Kwakernaak (42) uit Oud-Beijerland raakte begin dit jaar haar werk kwijt. Ze besloot daarop een kookboek samen te stellen; een langgekoesterde wens. ”Maak het met Marieke” staat vol recepten voor „lekkerbekken.” Verrassend is dat er amper suiker aan te pas komt. Haar boodschap is dan ook: smullen kan gezonder.

Imco Lanting
21 December 2021 22:03
beeld Carlynefotografie
beeld Carlynefotografie

Marieke bracht tot voor kort Tupperwareproducten aan de man, in Nederland vooral bekend van de voedselconserveer- en diepvriesbakjes. „Het was mijn lust en mijn leven om Tupperware-workshops te leiden”, vertelt ze. „Ik heb het vijftien jaar met veel plezier gedaan. Dat kwam mede doordat ik tijdens de presentaties mijn liefde voor koken kon uiten door mijn recepten uit te proberen en aan de deelnemers te laten proeven. De positieve respons die ik kreeg zette me op het spoor van een kookboek. Daar moest ik nog eens iets mee, bedacht ik vaak.”

Begin dit jaar maakte Tupperware bekend de verkoop van zijn producten in Nederland per direct te staken. Drieduizend vertegenwoordigers, onder wie Marieke, stonden plotseling op straat. „Dat was een naar moment ja, maar ik dacht ook al vrij snel: dit geeft mij eindelijk de mogelijkheid om werk te maken van het kookboek. Dankzij een geweldige vormgever en fotograaf en de inspiratie voor mijn recepten, ligt het er nu sinds een maand. Reuzespannend.”

Een lekkerbek, zo mag je Marieke gerust noemen. „Het is mijn kracht en mijn valkuil”, zegt ze zelf. Zo zijn minstens 100 van de 120 recepten in ”Maak het met Marieke” zoet, dat wil zeggen uit de categorie taarten, koekjes, desserts en tussendoortjes. Opvallend is dat suiker in de ingrediëntenlijst regelmatig ontbreekt. „Dat is bewust”, legt Marieke uit. „Een aantal jaren geleden ben ik thuis begonnen minder uit pakjes en zakjes en met minder geraffineerde suiker te koken en te bakken. Het gevolg was dat zowel mijn man als ik dertig kilo afvielen. Een verbluffend resultaat en dat door een eenvoudige verandering in de keuken: meer vers en minder suiker.”

Scheikunde

Door zich te verdiepen in de werking van bepaalde stoffen in het lichaam, kwam ze op de perfecte zoetvervanger: geraspte dadels, abrikoos, kokosbloemsuiker en honing. „Natuurlijk zit daar fructose in, wat ook suiker is, maar als ik dan roomboter, volkorenmeel, noten en/of havermout toevoeg, neemt het lichaam de suiker trager op. Soms lijkt voeding wel scheikunde. Maar door eenvoudige veranderingen aan te brengen in je kook- en eetgewoonten, zie je al snel effect. Al deze lessen heb ik meegenomen in mijn recepten.”

Ze wil overigens benadrukken dat haar kookboek geen dieetboek is. „Om te beginnen ben ik geen diëtiste. Daarnaast heeft overgewicht vaak een diepere achtergrond dan alleen te veel of ongezond eten. Dat is voor iedereen anders. Dan is een dieet dus ook helemaal niet het antwoord, en het zou zeker niet het mijne zijn. Het enige wat ik met mijn boek wil laten zien, is dat heerlijk eten niet veel moeite en tijd kost en dat een tikkeltje gezonder niet saai betekent.”

In de snelle wereld waarin we leven, hebben heel veel mensen de rust niet meer om te koken, volgens Marieke. „Alles lijkt kant-en-klaar te moeten zijn. Ik wil de lezer juist wél dat rustmoment in trekken. Even alleen in de keuken met een lekker recept. Je weet niet hoe bevredigend dat is. Als je simpel wilt starten, dan maak je eerst een bak vol heerlijke havermoutrepen. Klaar binnen vijf minuten en je hebt een week een lekker tussendoortje bij de hand. Bewerkelijker is de taart met appel- en dadelcompote en een zandkoekjesbodem. Bij het bereiden hiervan moet je geregeld wachten. Dan kun je dus wat anders gaan doen, maar je moet wel in je achterhoofd houden dat je nog niet klaar bent. Als je gehaast bent, zou ik dat recept voor een kalmer moment bewaren.”

Familierecepten

De bakenthousiast putte voor haar boek uit haar familieverleden op Goeree-Overflakkee, waar ook zijzelf opgroeide. Zo beschrijft ze recepten van tulband met appel en monchoutaart, recepten die haar moeder vroeger al maakte. „En zij had ze weer van haar moeder leren maken. Helaas is mijn moeder aan leverkanker overleden toen ik 17 jaar was. Dat ging razendsnel, binnen drie weken na de diagnose was ze er niet meer. Daarom hebben deze recepten een extra lading voor mij. Zo’n gebeurtenis tekent toch je leven, al ben ik nu ook blij dat ik op deze manier haar en ook mijn grootmoeder een ode kan brengen. En elke keer als ik zelf tulband à la m’n moeder maak en de heerlijke baklucht verspreidt zich door het huis, dan komen de beelden van vroeger meteen weer boven. Geuren doen emotioneel veel. Hoewel het uiteraard draait om de beste smaak, zoals we dat op Goeree plachten te zeggen: „Je ken d’r geen genog van kriêge.””

Maak het met Marieke, Marieke Kwakernaak; uitg. in eigen beheer; € 24,99; te bestellen op de website van Marieke, maakhetmetmarieke.nl

Plaatkoek

Ingrediënten: 150 g roomboter, 1 ei, 35 g honing, 150 g volkoren speltmeel, 40 g griesmeel, 75 g speltbloem, ½ tl zout, 1 el ijskoud water. Voor de vulling: 250 g verse bramen (of diepvries), 25 g maïzena, 50 g honing, 2 zakjes vanillesuiker, 2 appels, 2 el kaneel

Zo maak je het:

Breng in een pan met een dikke bodem de bramen en 50 ml water aan de kook. Voeg de honing en de vanillesuiker toe. Los de maïzena op in 60 ml koud water en voeg al roerende toe aan de bramen. Laat het mengsel 2 min. zachtjes doorkoken. Laat de bramenjam afkoelen. Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg een vel bakpapier in een rechthoekige bakvorm van ongeveer 25 x 20 cm of gebruik een siliconenvorm van ongeveer deze afmeting. Doe alle ingrediënten voor het deeg in de keukenmachine en meng met de kneedhaak tot een soepel deeg. Verdeel twee derde van het deeg over de bodem en de randen van de vorm. Druk het deeg stevig aan en zet de vorm 30 min. in de koelkast. Snipper ondertussen de appels fijn en meng met de kaneel in een kom. Roer de bramenjam erdoorheen. Schep het mengsel op de deegbodem en verdeel het laatste deel van het deeg in ‘eilandjes’ eroverheen, dat hoeft niet heel netjes te zijn. Zet de vorm in het midden van de oven op een rooster. Bak de plaatkoek 35 min. en laat helemaal afkoelen. Lekker met een schep honingkwark!

Tip: je kunt ook kiezen voor kant-en-klare bramenjam. Wil je voor de topping een kruimeldeeg maken, voeg dan ongeveer 50 g havermout toe aan het deel deeg voor de topping en maak er met je vingers een grof kruimelmengsel van.

Havermoutreep

Ingrediënten: 220 g havermout, 110 g rozijnen, 20 g kokos, 70 g kokosolie, 70 g smeuïge pindakaas, 40 g honing, 50 g chocolade 85% puur.

Zo maak je het:

Smelt in een pan met een dikke bodem de kokosolie, pindakaas, honing en chocolade. Doe het voorzichtig op halfhoog vuur. Roer het mengsel ondertussen goed door. Voorkom dat het te heet wordt, anders wordt de chocolade bitter. Voeg de havermout, rozijnen en de kokos toe en meng de massa goed door elkaar. Schep het mengsel in een rechthoekige bewaardoos van ongeveer 20 x 25 cm. Zet de schaal in de vriezer. Na 15 min. is de reep klaar voor gebruik. Snijd er kleine blokjes van en geniet!

Tip: bewaar de reep in de koelkast en eet hem koud. Als hij warm wordt valt hij uit elkaar.

Een echte aanrader! Dit is een krachtpatser die veel energie levert en dat langzaam afgeeft. Tegelijkertijd levert de reep echte brandstof, waardoor je met power aan het werk gaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer