Binnenland

Onderzoek: sneltest merkt prille besmettelijkheid niet op

De eerste dagen na een coronabesmetting kan het virus soms al even gemakkelijk worden doorgegeven als nadien. Terwijl sneltests dan nog niet op de besmetting aanslaan, zeggen onderzoekers van de universiteit van het Belgische Leuven.

ANP
21 December 2021 17:23

De snelle antigeentests met een wattenstaafje in de neus kunnen „een vals gevoel van veiligheid geven”, zegt de Leuvense microbioloog Emmanuel André. Deskundigen gaan er nu nog vanuit dat mensen besmettelijk zijn zodra ze veel virusdeeltjes in hun neusholte hebben, een zogeheten hoge virale lading. Dat zou door sneltests doorgaans worden opgemerkt.

Maar ook nog zonder neus vol virusdeeltjes kunnen mensen anderen al besmetten, maken André en zijn collega’s op uit onderzoek bij 58 besmette personen. De lucht die zij uitademden bevatte de eerste twee dagen al veel deeltjes van de ziekteverwekker. Terwijl de helft van de sneltests toen nog negatief uitviel.

De ontdekking is belangrijk, zegt André. Het was al langer duidelijk dat het virus zich vooral verspreidt via aerosolen, minuscule uitgeademde vochtdruppeltjes. Maar mensen wanen zich nog veilig zolang sneltests niet uitslaan. Ze doen er volgens de microbioloog goed aan toch even binnen te blijven als ze gevaarlijk dicht bij een besmette ander zijn geweest.

Onderzoekers van onder andere het UMC Utrecht waarschuwden vorige maand al dat sneltests niet goed werken bij mensen die nog geen klachten hebben.

Het onderzoek van André en co is nog niet getoetst door vakgenoten. Maar de onderzoekers brengen het toch al naar buiten „in het belang van de volksgezondheid”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer