Kerk & religie
CIO en kerken vullen adviezen aan

Nu de samenleving in lockdown is, zouden kerken kunnen overwegen een functie als buurt- of wijkcentrum te vervullen voor „opvang van kwetsbare groepen.”

Redactie kerk
beeld André Dorst
beeld André Dorst

Dat schrijft het steunpunt Kerkenwerk, dat de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV), de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) en de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) adviseert, maandag op de website. De regiegroep corona van de CGK plaatste hetzelfde bericht online.

De kerken verwijzen naar „kwetsbare groepen” in de samenleving, die „in onevenredige mate meer last” hebben van de maatregelen. De overheid biedt hun ruimte, bijvoorbeeld door jeugdactiviteiten voor jongeren tot en met 17 jaar buiten voor 17.00 uur toe te staan. Hierbij gaat het om groepen van maximaal vijftig personen. Ook blijven buurt- en wijkcentra geopend voor „georganiseerde dagbesteding en opvang voor kwetsbare groepen.” Kerken kunnen „creatief” kijken wat zij met deze ruimte kunnen doen „om zo ook zorg en aandacht te geven aan jongeren en eenzamen.”

Online

De kerken sluiten zich wat betreft de erediensten aan bij het advies dat zowel de overheid als het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) eerder gaf: houd kerkdiensten zoveel mogelijk online. In uitzonderingsgevallen kunnen maximaal vijftig bezoekers de dienst bijwonen. „Kerkenraden zouden ervoor kunnen kiezen om deze ruimte te gebruiken voor kwetsbare mensen, bijvoorbeeld op kerstavond of voor de kerstviering met de kinderen die in veel gemeenten wordt gehouden.”

De maatregelen hebben impact, juist rond de aanstaande kerstdagen, schrijven de kerken. „Toch zeggen we tegen elkaar: Kerst wordt ons in essentie niet afgepakt. Ook als we niet op de gebruikelijke manier samen kunnen komen. Want Kerst is Christus zelf.”

Uitvaarten

Het CIO kwam zaterdagavond laat met een advies naar buiten met betrekking tot de erediensten. Dat is inmiddels ook aangevuld met het oog op andere activiteiten. Zo geldt voor het bijwonen van uitvaarten een maximum van honderd personen, voor huwelijksdiensten geldt een bezoekersnorm van vijftig aanwezigen. Dringende vergaderingen zouden digitaal moeten plaatsvinden, of als dit onmogelijk is met inachtneming van alle basismaatregelen.

Ook de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) breidde het eerder uitgebrachte advies uit, in lijn met het CIO-advies. Ook adviseert de kerk „terughoudend te zijn” als het gaat om kerkelijk bezoekwerk.

Overige kerkverbanden overleggen nog over de nieuwe overheidsmaatregelen, en komen mogelijk later met adviezen.

Zwolle

Een drukbezochte samenkomst in Park de Wezenlanden in Zwolle, zondagmiddag, heeft verontwaardigde reacties opgeroepen. De openluchtdienst, georganiseerd door Stichting Presence, trok honderden bezoekers.

De gemeente Zwolle, die de organisatie had gevraagd de maatregelen zo goed mogelijk na te leven, heeft begrip voor de ophef, verklaarde woordvoerder Twan Timmermans tegenover De Stentor. „Maar wat ons betreft is dit echt een uitzondering. Door een samenloop van omstandigheden is het anders gelopen dan we zouden willen. Het mag op deze manier niet nog een keer gebeuren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer