Zwarte wimpel aan standaard op Soestdijk
De standaard op Paleis Soestdijk, waar prins Bernhard na zijn overlijden weer is teruggekeerd, is voorzien van een zwarte wimpel. Het gaat om de standaard van de koningin, het hoofd van de familie. Sinds het overlijden van koningin Juliana wapperde op Paleis Soestdijk de standaard van Bernhard, daarvoor hun gezamenlijke standaard.
De prins woonde sinds 1937 op het paleis, sinds zijn huwelijk met Juliana. Hun vier dochters groeiden er op. De beelden van de defilés, met een almaar groeiende familie op het bordes, staan op de netvliezen van velen.
Het lichaam van de prins zal zijn thuis zondag 5 december voorgoed verlaten en naar Den Haag worden vervoerd voor een afscheid van de Nederlanders volgende week, voorafgaand aan de uitvaart op zaterdag 11 december.
Diverse familieleden van de prins zijn afgelopen nacht op Soestdijk blijven slapen. De prins ligt er vanaf donderdagmiddag opgebaard, zodat familie en personeel afscheid kunnen nemen. Ook voor het personeel van Soestdijk, vaak al zeer langdurig in dienst, is dit emotioneel. Dat was ook bij het afscheid van Juliana het geval.
Sinds 1971 is Paleis Soestdijk eigendom van de Staat der Nederlanden. Na het overlijden op 20 maart van Juliana was het paleis alleen nog maar de residentie van Bernhard. Wat er in de toekomst gaat gebeuren, is niet bekend. De regering zal daarover beslissen in overleg met de Rijksgebouwendienst, maar een besluit kan nog maanden op zich laten wachten.
Het oudste deel van Paleis Soestdijk stamt uit de tweede helft van de zeventiende eeuw. De toenmalige hofstede was de basis van het stadhouderlijke jachtslot dat tussen 1674 en 1678 in opdracht van stadhouder Willem III. In 1702 ging het slot over naar Friese stadhouder Johan Willem Friso. Het werd in de vele jaren erna meer en minder gebruikt door de nazaten, tot het in 1795 Franse oorlogsbuit werd.
In 1815 werd Willem I, zoon van de laatste stadhouder Willem V, uitgeroepen tot Koning der Nederlanden. Het Nederlandse volk schonk het paleis aan zijn zoon, de Prins van Oranje, wegens diens verdiensten bij de Slag van Waterloo. Het Paleis werd uitgebreid met de nu zo kenmerkende twee vleugels. Vanaf 1818 bewoonden de Prins van Oranje, de latere koning Willem II en zijn vrouw, Anna Paulowna, Soestdijk.
Na het overlijden van Willem II in 1849 en Anna Paulowna in 1865 bewoonde prins Hendrik de Zeevaarder, de jongere broer van koning Willem III, het Paleis. Toen Hendrik in 1879 overleed, kwam het Paleis in eigendom van de koning, die echter liever op Paleis het Loo zat.
Pas met de troonsbestijging van koningin Wilhelmina werd Paleis Soestdijk weer geregeld gebruikt. Haar moeder Emma gebruikte het Paleis als zomerresidentie tot aan haar overlijden in 1934. Ze bracht er onder meer elektrisch licht aan. Drie jaar na het overlijden van Emma werd Paleis Soestdijk in gebruik genomen door prinses Juliana en prins Bernhard.
Na de troonsbestijging door koningin Juliana in 1948 bleef het Paleis de officiële residentie, ook na haar aftreden in 1980.