Kerk & religie
Coronabidstond Barneveld: „Wordt het niet tijd voor vastendagen?”

„Wordt het niet tijd om echte vastendagen uit te roepen?” Dat vroeg ds. A. Bloemendal zich af tijdens de bidstond zaterdagmorgen in Barneveld.

Van onze correspondent
SGP-Kamerlid Kees van der Staaij bezocht zaterdagochtend een bidstond in Barneveld naar aanleiding van de coronacrisis. beeld Jan van Reenen
SGP-Kamerlid Kees van der Staaij bezocht zaterdagochtend een bidstond in Barneveld naar aanleiding van de coronacrisis. beeld Jan van Reenen

De deur van de kerk staat uitnodigend open in de morgenschemering. Even voor half negen staat er een lange rij mensen te wachten voor de Oude Kerk. Binnen is het licht. Daar wordt een bidstond gehouden in verband met de coronapandemie. De bijeenkomst wordt georganiseerd door de hervormde gemeente in Barneveld.

Tijdens de bidstond, die een uur duurt, staat het gebed centraal. Er zijn maar een paar korte toespraken. Ds. A. Bloemendal, de plaatselijke hervormde predikant, leest enkele Bijbelgedeelten die hem getroffen hebben, uit het eerste hoofdstuk van de profeet Joël. Daar gaat het over een sprinkhanenplaag en droogte, maar ook over een samenkomst en een vastentijd.

Gewaarschuwd

Het volk Israël was ten einde raad door deze rampen, zegt de predikant. „Maar er was ook voor gewaarschuwd. Als het volk de Heere zou verlaten, zouden de plagen van Egypte hen treffen, zo had de Heere gezegd. Als het zou terugkeren tot Hem, zou er weer zegen komen. God is Dezelfde God. De boodschap van Joël is van alle tijden, ook voor de tijd van nu.”

Vervolgens wijst hij op wat er nu in de wereld gebeurt: de rampen, de vluchtelingencrisis en Covid-19. „In Joël staat dat de vreugde verdord is. Zo is het nu ook. Het is niet meer als vroeger. Mensen zeggen dat de blijdschap van het leven verdwijnt.”

De rampen in Israël waren een gevolg van het verlaten van God, aldus de predikant. „Het is voor ons in Nederland goed om na te denken over wat de Heere nu hiermee te zeggen heeft. De aarde wordt uitgebuit alsof die ons eigendom is. Verootmoediging is nodig. Wordt het niet tijd om echte vastendagen uit te roepen?”

De toestand is niet hopeloos, stelt ds. Bloemendal. „Roep tot de Heere. In het volgende hoofdstuk van Joël staat dat de Heere genadig en barmhartig is. Wij zijn hier met verootmoediging, maar ook met hoop.”

Voorbede

De ander die een kort woord spreekt is SGP-Kamerlid Van der Staaij. Hij is blij met de voorbede voor de overheid die hij zojuist gehoord heeft en die telkens weer in veel kerken en huizen gedaan wordt. „Het is goed om te bidden voor hen die overheidsverantwoordelijkheid dragen. Als we onze handen vouwen, kunnen we niet met de vinger wijzen of gaan stenen gooien. Het zou goed zijn als op plekken met vervelende discussies tien minuten de tijd genomen wordt om te bidden en de Bijbel te lezen.”

Van der Staaij sluit af met het bidden van Psalm 130. Anderen die een gebed uitspreken, zijn ds. R. Drop, Nederlands gereformeerd predikant te Voorthuizen-Barneveld, pastor J. Rutgers van de plaatselijke St. Lucasparochie, en ds. W. Blijdorp van de gereformeerde kerk vrijgemaakt Barneveld-Voorthuizen. Het afsluitende gebedsmoment wordt verzorgd door ds. S. J. Verheij van de hervormde gemeente Barneveld.

Klokken

Aan het einde is er een minuut stilte en zingt Geertiènne Kok het lied ”Een toekomst vol van hoop”. Terwijl de klokken luiden als teken van troost en hoop, verlaten de kerkgangers het gebouw in stilte.

Op deze zaterdag worden er ook bidstonden gehouden in Nijkerk, Boven-Hardinxveld en Zwolle. Mogelijk vinden er de komende tijd meer bidstonden plaats. Ds. C. J. Meeuse, emerituspredikant van de Gereformeerde Gemeenten, pleitte recent voor een bijeenkomst van verootmoediging en gebed, bijvoorbeeld op oudejaarsdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer