Boer en visser bezorgd, milieuclubs kritisch
Boeren en vissers zijn bezorgd over de plannen van de coalitie. Milieuorganisaties vinden die juist niet ver genoeg gaan. De steun voor gezond eten valt wel in goede aarde.
Volgens het coalitieakkoord wordt het buitengebied opnieuw ingericht, met meer ruimte voor natuur en minder voor landbouw. De stikstofuitstoot moet sneller omlaag dan nu al de bedoeling is. De btw op groenten en fruit verdwijnt.
Voorzitter Sjaak van der Tak van boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland vindt dat het nieuwe kabinet de lat voor stikstofreductie „onhaalbaar hoog” legt. Daarbij ontbreekt het aan een economische doorrekening. Dan rest vooral de vraag of er voor boeren nog wel wat te verdienen valt, stelt hij.
Milieuorganisatie MOB vindt de stikstofmaatregelen juist niet concreet genoeg. Voorman Johan Vollenbroek voorspelt dat Nederland nog vele jaren op het stikstofslot blijft, met schade voor de economie.
Landschap
Directeur Pim van der Feltz van Natuurmonumenten noemt herinrichting van het Nederlandse buitengebied even ambitieus als noodzakelijk. „De grote vraag is of de uitvoering gerealiseerd kan worden.”
Milieuorganisaties zijn tevreden dat het nieuwe kabinet de klimaatambities opschroeft. Wel zou de CO2-uitstoot volgens Milieudefensie, Natuur & Milieu en Greenpeace nog verder omlaag moeten.
De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie wil dat de regering de 5 miljard euro die ze beschikbaar stelt voor kerncentrales ook openstelt voor andere technieken.
Supermarktenkoepel CBL staat achter de aandacht voor gezond voedsel. Zo wil de coalitie een suikertaks instellen om mensen te bewegen minder suiker te eten en ook moet de zoutinname omlaag. Verder zijn er plannen voor het verhogen van de transparantie over hoe alle verkochte artikelen duurzaam en diervriendelijk worden.
GroentenFruit Huis, de belangenvereniging van handelaren in groenten en fruit, en voedselwaakhond Foodwatch zijn blij met de wens om de btw op die producten naar 0 procent terug te brengen.
Visserij
Pim Visser, directeur van vissersorganisatie VisNed, vindt de ene zin in het regeerakkoord over visserij heel mager. Ronduit zorgelijk voor de sector is volgens hem de extra inzet op hernieuwbare energie. „Er komen nog meer windparken op zee en ook wordt de crisis- en herstelwet voor die projecten van toepassing verklaard, waardoor procedures versneld worden.”