CV.Koers publiceert samenlevingscontract
Het christelijk opinieblad CV.Koers publiceert in het nummer van vrijdag een samenlevingscontract. „Wie ondertekent, belooft dat hij wil bijdragen aan een echte samenleving”, schrijft het blad. Enkele tientallen opinieleiders hebben reeds hun handtekening gezet.
Het contract is opgesteld in nauw overleg met Ayhan Tonca (Contactorgaan Moslim en Overheid), rabbijn Raphael Evers (Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap) en Roel Kuiper (bijzonder hoogleraar reformatorische wijsbegeerte en lector samenlevingsvraagstukken).
Met het initiatief wil CV.Koers de oproepen tot verzoening van moskeeën, bisschoppen en kerken concreet maken. „Na de moord op Theo van Gogh is pijnlijk duidelijk geworden hoe sterk we in Nederland langs elkaar heen leven. De samenhang in onze samenleving lijkt zoek”, schrijft de redactie in een toelichting.
„Wie ondertekent, belooft trouw aan elkaar als medeburgers van Nederland en spreekt zich uit voor een samenleving waarin mensen respect hebben voor elkaar en waar geweld niet thuishoort. (…)
Wie ondertekent, vindt dat er pas werkelijk sprake is van tolerantie als we hartgrondig van mening kunnen verschillen zonder elkaar de mond te snoeren, maar verklaart tegelijkertijd dat het geen pas geeft om opzettelijk elkaars identiteit en overtuigingen te beschimpen. Wie ondertekent, neemt afstand van een opvatting die religie wil terugdringen tot de privé-sfeer en pleit voor een samenleving waarin mensen vrij zijn om merkbaar en zichtbaar vanuit hun geloof te leven.”
Het samenlevingscontract is een „dure belofte die we alleen kunnen breken op straffe van verdere maatschappelijke ontwrichting.”
Onder de ondertekenaars zijn priester Antoine Bodar, burgemeester Deetman van Den Haag, fractieleider Rouvoet van de ChristenUnie, oud-minister Dijkstal (VVD) en hoogleraar kerkgeschiedenis en kerkrecht Selderhuis van de Theologische Universiteit Apeldoorn.
Onder de ondertekenaars is geen vertegenwoordiger van de SGP-fractie in de Tweede Kamer. Kamerlid Van der Staaij wil niet allerlei verklaringen en initiatieven steunen, maar vooral via zijn werk in de Kamer dingen bereiken. Bovendien vindt de SGP dat de verklaring een verwijzing naar de dieperliggende wortels van de Nederlandse samenleving -de joods-christelijke traditie- mist.
De verklaring is te vinden via de internetsite van CV.Koers.