Binnenland

Bestuurders in Zeeland willen geen seniorenstad

Zeeuwse bestuurders zijn sceptisch over het idee van een stad alleen voor senioren in Zeeland, naar Amerikaans model. Liever versterken zij de huidige ouderenvoorzieningen om de komende vergrijzing op te vangen.

Regioredactie
2 December 2004 09:02Gewijzigd op 14 November 2020 01:57

Dat bleek woensdag in Goes tijdens een debatmiddag over een mogelijke seniorenstad voor 55-plussers in Zeeland. „De bouw van een nieuwe stad is zeker niet wenselijk”, vertolkte gedeputeerde H. van Waveren de gedachten van veel aanwezigen. „We kunnen ons beter binnen bestaande kernen meer richten op ouderen.”

Ook burgemeester D. J. van der Zaag van de gemeente Goes ziet weinig in het idee van een stad of dorp in Zeeland waarin uitsluitend 55-plussers wonen. „Als je de bestaande steden en dorpen daardoor vergeet, ben je bezig met kapitaalvernietiging. Bovendien moeten we oppassen voor gettovorming.”

Het gevaar van segregatie van ouderen wanneer zij afzonderlijk bij elkaar wonen, werd door meer aanwezigen onderkend. Gedeputeerde G. R. J. van Heukelom: „Vanuit sociaal oogpunt hebben we altijd voor integratie van allerlei verschillende groepen gepleit. Arm en rijk, autochtoon en allochtoon, en zeker ook jong en oud. Alle groepen moeten meedoen in de samenleving.”

De debatmiddag, in het nieuwe theater De Mythe in Goes, werd georganiseerd door de provincie Zeeland naar aanleiding van een onderzoek van stedenbouwkundig adviesbureau Inbo. Uit het rapport blijkt, volgens de onderzoekers, dat miljoenen oudere Nederlanders de komst van een seniorenstad wel zien zitten.

Volgens opsteller Alex Sievers is Zeeland de geschiktste provincie voor de bouw van een seniorenstad, omdat de provincie enerzijds vaak wordt geassocieerd met rust, ruimte en recreatie, en anderzijds economisch profijt kan trekken van een dergelijke woonomgeving voor ouderen.

De laatste reden werd woensdag tijdens het debat door vrijwel alle aanwezigen beaamd. Zeeland kan de komende jaren een verdergaande vergrijzing tegemoetzien, hetgeen investeren in voorzieningen voor senioren noodzakelijk maakt. Uit zulke investeringen valt zeker ook een economisch slaatje te slaan, was woensdag de bijna unaniem gedeelde mening. „Ieder drietal ouderen dat naar Zeeland komt, genereert een werkplek voor één jongere”, aldus de Goese burgemeester Van der Zaag. „Dat potentieel moet je dus niet zomaar weggooien. Ik denk echter niet dat een massaal opgezette seniorenstad de oplossing is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer