Onrust in Zweedse kerk om „apartheid” in Israël
In Zweden vond de afgelopen weken een unieke gebeurtenis plaats. De raad van bisschoppen van de Lutherse Kerk nam afstand van de synode vanwege een voorstel om onderzoek te doen naar „apartheid” in Israël.
Het christelijke nieuwsplatform CNE.news bericht zaterdag over de kwestie.
De synode van de Lutherse Kerk van Zweden bestaat uit een ledenparlement van 251 personen. De 6,5 miljoen leden kiezen kandidaten. Nog altijd zijn (voornamelijk drie) politieke partijen actief in het opstellen van kandidatenlijsten.
Eind november riep dit ledenparlement het kerkbestuur op te bevorderen dat het Israëlische beleid wordt getoetst aan de VN-Conventie tegen Apartheid en het artikel over apartheid in het Statuut van Rome. Het voorstel werd aangenomen met 127 tegen 103 stemmen.
Op het besluit kwam veel kritiek. Vooral de Joodse gemeenschap reageerde fel. „Een onhistorische fixatie op Israël en een poging om de Joodse staat zijn wettigheid te ontnemen”, zei Aron Verständig van de Joodse Centraal Raad in Zweden. De suggestie dat Israël een „apartheidstaat” is, zal de relatie met de kerk geen goed doen, voorspelde hij.
Ook vanuit de kerk zelf distantieerden zich velen. Onder meer de volledige raad van veertien bisschoppen, onder wie de aartsbisschop, mevrouw Antje Jackelén. Volgens kenners is dat een unieke gebeurtenis. De aartsbisschop is voorzitter van zowel het kerkbestuur, een raad die is gekozen door de synode, als van de raad van bisschoppen.
Tot 2000 was de Zweedse kerk staatskerk en dat verklaart de politieke interesse in de synode. Tegelijk zorgt de bemoeienis van partijen ervoor dat politieke thema’s direct op de agenda van het kerkbestuur komen. Zoals bijvoorbeeld het beleid van de staat Israël en de Palestijnse kwestie.
Het voorstel om onderzoek te doen naar apartheid in Israël werd gedaan door Daniel Tisell. Hij is priester, maar werd in de synode gekozen via de lijst van de Centrumpartij.