Dekker zet huurplannen onverstoord door
Minister Dekker van Volkshuisvesting wil gewoon verder met haar huurplannen. Ze laat zich daarbij niet van de wijs brengen door de scherpe kritiek van de Tweede Kamer. Aan het einde van het debat woensdag over de VROM–begroting over 2005 bleek die harde opstelling van de Kamer een stuk afgezwakt.
Hervorming van het huurbeleid is volgens Dekker hard nodig en onderdeel van een groter pakket maatregelen voor een betere woningmarkt. De huurplannen dulden dan ook niet het uitstel waar de Tweede Kamer op aanstuurt.
De Kamerleden vrezen dat het nieuwe huurbeleid de woonkosten van vooral de middeninkomens flink zal opdrijven. Ten opzichte van de eigenaren van koopwoningen zullen de huurders een onevenredig hoge prijs betalen voor de oplossing van de woningmarktproblemen, sputterde een ruime Kamermeerderheid inclusief regeringspartijen CDA en D66.
Dekker wimpelde de vrees en kritiek simpel af. Volgens haar zit het huurbeleid in een „breed pakket" broodnodige plannen die het reilen en zeilen van de hele woningmarkt treffen. Uitstel is voor haar niet aan de orde. „Niets doen, alles bij het oude laten, is voor mij geen optie."
Voor een aantal Kamerleden stapte Dekker iets te eenvoudig over de kritiek heen. „Wanneer wordt u nu eens wakker", verzuchtte Van Gent (GroenLinks). SP–Kamerlid Van Velzen betichtte de minister ervan de Kamer te tracteren op een „voorlichtingsmiddag" over het nieuwe huurbeleid. In januari gaan Kamer en minister in een apart debat in de slag over het huurbeleid.
Hoewel eerder luide kritiek klonk, is het de vraag of de Kamer eensgezind een vuist zal maken tegen Dekkers plannen. PvdA’er Depla stelde voor de hervorming van het huurbeleid „op te schorten". De SP diende een gelijksoortig voorstel in maar wil de liberalisering uitstellen „zolang de woningmarkt overspannen is". GroenLinks voegde in een eigen motie aan de verdaging van de liberalisering toe dat Dekker „alles op alles" moet zetten om de tekorten op de woningmarkt op te lossen. CDA en D66 gaven na de eerdere hoos van kritiek echter niet thuis.
De linkse oppositie drong onder aanvoering van Van Gent aan op een onderzoek naar de effecten van het huurbeleid voor de lage en middeninkomens. Zij deed een dringend beroep op haar D66–collega Koser Kaya, die eerder nog kordaat „eerst bouwen dan huren verhogen" predikte, het voorstel te steunen om zo een meerderheid te verkrijgen.
Dekker verwierp eveneens het voorstel van de liberalen om de miljardenvermogens van wooncorporaties te belasten. Het kabinet werkt inmiddels aan een gedeeltelijke vennootschapsbelastingplicht omdat het huidige systeem voor de corporaties niet aan de Europese eisen dreigt te voldoen. De minister waarschuwde ook dat het VVD–voorstel kan leiden tot een verdere toename van „ondoelmatige bestedingen" om de winst te drukken.
Een voorstel van de PvdA om de huisjesmelkers aan te pakken, kon wel rekenen op een warm onthaal van de minister. Depla wil korte metten maken met de illegale onderhuur door de bewijslast om te draaien. Huurders moeten aantonen dat van illegaal wonen geen sprake is. Dekker toonde zich zeer ingenomen met „concrete acties tegen illegale verhuur en huisjesmelkers". Zij beloofd een brief over de mogelijkheden.
Een plan van de PvdA om simpele noodwoningen als containers toe te staan om bij huisuitzetting een zwervend bestaan voor notoire overlastveroorzakers voor te zijn, heeft Dekkers sympathie. Echt harde garanties kon zij daarvoor niet geven.