Binnenland

Natuurmonumenten wil chip in plaats van oormerk

Stichting Natuurmonumenten wil dat een chip geaccepteerd wordt als registratiemethode voor landbouwdieren en als alternatief kan gelden voor de nu verplichte gele oormerken. De natuurbeheerorganisatie moet voor de rechter verschijnen omdat een aantal runderen in hun natuurgebieden niet volgens de regels waren geoormerkt.

ANP
1 December 2004 20:01Gewijzigd op 14 November 2020 01:57

De rechtszaak, die op 17 december voor de Amsterdamse politierechter dient, vormt de zoveelste slag in de strijd om de omstreden gele oormerken. Natuurmonumenten vindt dat zo snel mogelijk moet worden overgeschakeld op onderhuidse chips. Dat is diervriendelijker, esthetischer en efficiënter omdat de dieren hun identificatiebewijs niet meer kwijt kunnen raken.

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw constateerde vorig jaar dat 17 Galloway-runderen in natuurgebied Naardermeer en zes Schotse hooglander kalfjes in de Schinveldse Bossen in Zuid-Limburg niet of niet volgens de regels geoormerkt waren. Volgens een woordvoerder van Natuurmonumenten waren de Galloway-runderen oorspronkelijk gemerkt, maar raken de loslopende dieren de oormerken kwijt wanneer ze ergens achter blijven haken. De kalfjes waren in het wild geboren en de beheerders hadden tot de AID–controle nog geen kans gezien om ze te vangen.

Kalveren moeten volgens de regels uiterlijk drie dagen na de geboorte worden geregistreerd en geoormerkt. Volgens de woordvoerder geeft Brussel eigenaren van vee dat op een terrein groter dan 100 hectare loopt inmiddels negen maanden te tijd om te registreren, maar is dit respijt nog niet in de Nederlandse wet opgenomen.

Dieren, die na 3 dagen niet over de juiste papieren of merken beschikken, worden normaal gesproken afgemaakt. In 2002 moest Natuurmonumenten 29 ongemerkte Schotse Hooglanders, die het Overijsselse natuurgebied Witte Veen begrazen, laten afmaken.

Vorige maand stelde de Amsterdamse politierechter de eigenaresse van de zogeheten Familie Bofkont - een groep runderen, schapen en een deels uit de bio-industrie afkomstige varkens - in Amstelveen in het gelijk. Zij houdt haar dieren zonder oormerk. Het wettelijk verbod van dierenmishandeling, waar de Amstelveense zich op beroept, gaat boven de (Europese) regeling van de oormerkplicht. Het Openbaar Ministerie heeft beroep tegen deze uitspraak aangetekend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer