Binnenland

Reuring om QR-code voor zwemles

Zwembaden worstelen met de QR-code die ze moeten vragen aan ouders als zij met hun kinderen die op zwemles zitten mee naar binnen gaan. Niet iedereen heeft er een en dat levert soms problemen op. „Bij een van onze vestigingen was er sprake van duw- en trekwerk met een beveiliger.”

7 December 2021 15:49
Ter illustratie. beeld ANP, Koen van Weel
Ter illustratie. beeld ANP, Koen van Weel

„In zeven van de tien zwembaden in mijn regio is er gedoe geweest met de coronapas”, zegt Eva Rusman, regiomanager van Optisport in Noordwest-Nederland. „Bij een groot aantal zwemlessen is gemeentelijke beveiliging aanwezig. In één geval was dat vanwege bedreigingen via sociale media.” Hoe dan ook houden de bij Opti­sport aangesloten baden zich aan de regels, benadrukt Rusman.

Shiva de Winter, eigenaar van ’t Gooische Bad in Hilversum, vraagt geen QR-code van ouders die hun kind naar zwemles brengen. De gemeente heeft het zwembad daarom een last onder dwangsom opgelegd. Dat betekent dat De Winter een boete moet betalen tenzij hij vóór een door de gemeente gesteld ultimatum ouders alsnog om een QR-code vraagt. De Winter verwijst voor meer informatie over zijn juridische aanvaring met de gemeente naar zijn advocaat Bart Maes.

Die deelt mee dat er een bezwaarschrift is ingediend bij de gemeente en dat er een kort geding aankomt. Volgens Maes mogen zwembaden geen coronapas vragen van ouders die hun kinderen naar zwemles brengen. „Zwemles is onderwijs. En volgens artikel 58 van de Wet publieke gezondheid mag er voor onderwijsactiviteiten geen coronabewijs worden gevraagd.”

De gemeente Hilversum meent de regels op de juiste manier toe te passen. Een woordvoerder van de gemeente wil niet ingaan op Maes’ argumentatie. „Het vraagstuk ligt bij de rechter en het is aan hem om hierover te oordelen.”

Ook in de gemeente Vijfheerenlanden zorgt het coronabewijs voor reuring. De plaatselijke SGP heeft vragen gesteld aan het college van B en W of ouders hun kinderen niet in de kleedkamer mogen brengen. Maar het college was onverbiddelijk: regels zijn regels.

Koos Marijs, zwembadmanager van Laco Leerdam en Geldermalsen, merkt de reuring over de pas in Vijfheerenlanden in zijn dagelijks werk. „In Geldermalsen was er op een gegeven moment sprake van duw- en trekwerk met een beveiliger. Dat heeft impact op mijn werknemers. Ze voeren niet graag opgelegde regels uit.”

Meer over
Corona

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer