Peutermeisje jongste slachtoffer coup Myanmar
Het leger in Myanmar greep in februari de macht en stortte het land in geweld en chaos. Het aantal bevestigde burgerdoden door toedoen van de junta staat sinds woensdag op 1300, aldus AAPP. De mensenrechtenorganisatie zegt erbij dat het werkelijke aantal waarschijnlijk veel hoger ligt. Enkele portretten van slachtoffers.
Junta schiet predikant in borst en nek en hakt zijn vinger eraf
Baptistenvoorganger Cung Biak Hum (30) uit Thantlang; een stadje in de noordwestelijke staat Chin
Myanmarese militairen en burgertroepen bevechten elkaar zaterdag 18 september in het stadje Thantlang –in de overwegend christelijke staat Chin– op leven en dood. Het regeringsleger lijdt zware verliezen en opent willekeurig het vuur op een woonwijk.
Nadat een aantal huizen in lichterlaaie staat, waaronder een huis van een gemeentelid, aarzelt predikant Cung Biak Hum niet. Hij mobiliseert wat mannen die willen helpen blussen en stapt op zijn motor. Op een kruising stuit hij op militairen. Die schieten hem zonder pardon dood. De daders stelen vervolgens zijn horloge en telefoon en hakken zijn vinger eraf om zijn trouwring te bemachtigen.
De Myanmarese nieuwssite The Irrawaddy schreef dat Cung de trots van de stad was. Hij stond bekend als een gepassioneerd jeugdleider, was betrokken bij de gemeenschap en had behalve academische kwaliteiten vele andere talenten. De predikant laat twee zoons van 11 en 7 achter. De echtgenote van de predikant was op het moment dat ze weduwe werd hoogzwanger.
Inmiddels nam het leger Thantlang in. Bijna alle 10.000 inwoners zijn gevlucht naar naburige dorpen of ze staken de grens met India over. Ook de nabestaanden van Cung verlieten het land; ze moesten halsoverkop vluchten toen ze terugkwamen van de begrafenis.
Stanley, de oudere broer van de predikant, woont in de VS en vindt dat de wereld in actie moet komen tegen de junta die de bevolking zo zwaar laat lijden. Hij zei trots te zijn op zijn broer en hoopt dat zijn dood iets positiefs uitwerkt voor Myanmar.
Zesjarig meisje zelfs niet veilig bij papa op schoot
Khin Myo Chit (6), Mandalay, de op een na grootste stad van Myanmar
„Zijn er nog anderen in huis?”, vragen troepen die een razzia uitvoeren aan de vader van Khin Myo Chit, kort nadat ze hardhandig zijn komen binnenvallen. Nee, zei hij. Dan komt zijn dochter tevoorschijn. De agenten halen zonder genade de trekker over. Tegen CNN zei de vader dat het kind werd neergeschoten terwijl ze tegen zijn borst leunde. Ze wordt met spoed naar een kliniek gebracht, maar sterft onderweg.
De lijst van AAPP telt heel wat kinderen die als gevolg van de coup overleden. De jongste is Moe Thandar Aung, 1,5 jaar oud. Het meisje zit op een nacht in juni bij haar vader achterop de motor. Ze zijn met spoed onderweg naar het ziekenhuis. Haar vader wordt onderweg door de junta gemaand om te stoppen, maar weigert. De auto die hen achterna komt, rijdt de motor aan. Het meisje overleeft het niet.
Doodgeschoten medewerkster supermarkt wordt symbool van verzet
Supermarktmedewerkster Mya Thwate Thwate Khaing (20) uit Yezin, een dorpje onder de rook van hoofdstad Naypyidaw.
Rubberen kogels, traangas, waterkanonnen. Ordetroepen slaan op 9 februari een massademonstratie tegen het militaire regime in hoofdstad Naypyidaw hard neer.
Mya Thwate Thwate Khaing staat bij de demonstratie vooraan. Enkele maanden eerder stemde ze voor het eerst en wel op de Nationale Liga voor Democratie (NLD), de partij van Aung San Suu Kyi. Ze draagt een rood T-shirt en heeft een motorhelm op. De jonge vrouw behoort tot de demonstranten die niet willen vertrekken. Wel trekt ze zich met haar zus terug voor een waterkanon. Kort daarna klinkt er een knal. Mya valt op de grond en blijft liggen.
Tegen Sky News vertelt haar zus dat degenen die bij Mya waren haar helm afdeden en meteen zagen dat ze een schotwond had. De vrouw wordt afgevoerd naar het ziekenhuis, maar een medische behandeling mag niet meer baten. Tien dagen later overlijdt de Myanmarese in het ziekenhuis.
Het wrange is dat haar broer, aldus internationale media, Mya gewaarschuwd had om bij de demonstraties achteraan te gaan staan omdat er weleens schoten gelost zouden kunnen worden. „Dat zullen ze niet doen”, zei de vrouw tegen hem.
De zus van de omgekomen demonstrante zegt dat Mya een militaire dictatuur niet zag zitten en er daarom tegen wilde vechten. Ze vindt dat velen een voorbeeld aan haar kunnen nemen en zou graag zien dat andere landen Myanmar te hulp schieten.
Mya is het eerste slachtoffer van de coup. Duizenden demonstranten kwamen op haar begrafenis. Voor prodemocratiebetogers in het land is de vrouw een icoon.