Buitenland

Weer krachtproef voor Sharon

De Israëlische premier Sharon staat woensdag opnieuw voor de zware taak zijn minderheidsregering te redden. Hij moet dan de begroting voor 2005 in een eerste lezing door het parlement loodsen. Coalitiepartner Shinui dreigt de premier echter te laten vallen.

ANP
1 December 2004 10:28Gewijzigd op 14 November 2020 01:57

Die seculiere partij is zwaar verbolgen over een bedrag van 290 miljoen shekel (bijna 50 miljoen euro) die de minister-president zondag beloofde aan instellingen verbonden met de ultraorthodoxe partij Verenigde Torah Judaïsme (UTJ) in ruil voor steun voor de regeringsbegroting.

Shinui-leider Lapid zei tegen het budget te zullen stemmen ondanks dreigementen van Sharon om ministers te ontslaan die hun steun ontzeggen. Shinui werd in de Knesset gekozen met een programma waarin wordt gepleit voor verminderen van staatssteun aan ultraorthodoxe instanties.

Het kabinet van Likud-leider Sharon verloor al in juni de meerderheid in het parlement. Bij vertrek van Shinui kan de regering nog maar rekenen op 40 van de 120 parlementariërs. Dankzij steun van centrumlinks wist Sharons centrumrechtse kabinet tot nu toe te overleven.

Voor de premier zit er niets anders op dan andere coalitiepartners te zoeken. Israëlische media denken dat Sharon het woensdag mogelijk op een crisis laat uitdraaien. Met het vertrek van Shinui zou de weg vrijkomen voor de UTJ en de Arbeiderspartij om toe te treden tot het kabinet.

Sharon zet alles op alles om zijn terugtrekkingsplan uit de Gazastrook te realiseren. De UTJ is hier niet tegen en het plan geniet de warme steun van de centrumlinkse Arbeiderspartij, die wordt geleid door de politieke veteraan en Nobelprijswinnaar Shimon Peres.

De vraag is of dit plan door Sharons eigen Likud wordt geaccepteerd. Velen keren zich tegen de sociaal-economische visie van de Arbeiderspartij. Minister (en rivaal voor het leiderschap van Likud) Netanyahu van Financiën heeft eerder gezegd niets te zien in een toetreding van Peres.

In de Knesset werden maandag al twee moties van wantrouwen tegen de regering aangenomen met steun van Peres’ partij. In beide gevallen ontbrak echter de vereiste meerderheid om de regering ten val te brengen. Het economisch beleid van het kabinet lag onder vuur in de moties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer