Kamer bezorgd om gevolgen hogere inflatie voor koopkracht
De Tweede Kamer is bezorgd over de gevolgen van de fors opgelopen inflatie voor de koopkracht van huishoudens. De roep om ingrijpen wordt steeds luider.
De linkse oppositie, maar ook de PVV en onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt, willen al volgend jaar het minimumloon verder verhogen, om te zorgen dat de meest kwetsbare mensen het hoofd boven water kunnen houden.
Op Prinsjesdag ging het kabinet er nog vanuit dat de koopkracht van Nederlanders, uitgaande van een ongewijzigde persoonlijke situatie, volgend jaar gemiddeld genomen weinig zou veranderen. Sindsdien is de inflatie evenwel fors opgelopen, mede door de sterk gestegen brandstof- en energieprijzen. Dat voelen mensen flink in hun portemonnee.
Koopkrachtplaatjes
Staatssecretaris Wiersma heeft op verzoek van de Tweede Kamer becijferd hoe de koopkrachtplaatjes eruitzien als de inflatie volgend jaar niet op 1,8 procent uitkomt, zoals het Centraal Planbureau in september raamde, maar op 3,4 procent. In dat geval daalt de koopkracht gemiddeld met 1,4 procent.
Het Europees statistiekbureau Eurostat becijferde dinsdag dat de Nederlandse inflatie in november tot het hoogste niveau is gestegen in zeker 24 jaar.
Ook in andere eurolanden stijgt het gemiddelde prijspeil in recordtempo. Net als in de Nederlandse situatie zijn de sterk gestegen prijzen voor gas, elektriciteit en brandstoffen hier debet aan.
Volgens de Europese geharmoniseerde meetmethode stegen de prijzen in Nederland in november met 5,6 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Het gaat hier om voorlopige cijfers. Uit tabellen van het Centraal Bureau voor de Statistiek komt naar voren dat sinds zeker 1997 niet zo’n sterke stijging is gemeten.
In de hele eurozone was de inflatie volgens voorlopige cijfers 4,9 procent op jaarbasis. Dat is de sterkste geldontwaarding ooit gemeten voor alle eurolanden. In oktober was de inflatie op jaarbasis nog 4,1 procent.
De Duitse regering overweegt maatregelen te nemen. Dat zei aankomend bondskanselier van Duitsland Olaf Scholz dinsdag. Hij stelt dat de hoge inflatie verband houdt met de overheidsuitgaven om de coronacrisis aan te pakken en met de sterk opgelopen energieprijzen. Dat is volgens hem op langere termijn onaanvaardbaar. „Als dat niet het geval is, moeten we iets doen”, zei Scholz. In Duitsland was de inflatie in november met 5,2 procent was gestegen. Dat is het hoogste niveau in 29 jaar.
Hardnekkig
De Federal Reserve kijkt of de coronasteun sneller moet worden afgebouwd nu de inflatie hardnekkiger blijkt te zijn dan eerder verwacht. Dat zei voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centrale bank dinsdag tijdens een getuigenis in de Amerikaanse Senaat.
De Fed is deze maand begonnen met de afbouw van de coronasteun en die is volgens de huidige planning halverwege volgend jaar afgerond.