Buitenland

Oorlog Ethiopië met hulp van buitenlandse wapens gevoerd

Het conflict in Ethiopië, dat nu al een jaar duurt, heeft geleid tot een humanitaire ramp. Vier partijen bestrijden elkaar in een burgeroorlog. De wapens daarvoor worden geleverd door verschillende grote VN-mogendheden.

Thalif Deen, IPS
30 November 2021 19:56
De strijdende partijen in Ethioppië maken veelvuldig gebruik van wapens uit het buitenland. beeld AFP, Eduardo Soteras
De strijdende partijen in Ethioppië maken veelvuldig gebruik van wapens uit het buitenland. beeld AFP, Eduardo Soteras

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Linda Thomson-Greenfield, legde begin deze maand aan de VN-Veiligheidsraad uit welke vier partijen elkaar bestrijden in de verwoestende burgeroorlog in Ethiopië: de Ethiopische Nationale Defensiemacht (ENDF), de Eritrean Defense Forces, de Amhara Special Forces en het Tigrayan Volksbevrijdingsfront. „Er zijn geen goeden bij in dit conflict”, verzuchtte Thomson-Greenfield.

Want terwijl de Ethiopische premier Abiy Ahmed, die de oorlog persoonlijk leidt, in 2019 nog de Nobelprijs voor de Vrede ontving, wordt ook hij beschuldigd van oorlogsmisdaden, etnische zuivering en genocide. Berichten over wandaden over en weer stapelen zich op.

Zoals in veel lopende conflicten en burgeroorlogen, of het nu in Afghanistan, Jemen, Syrië, Irak of Ethiopië is, zijn de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad met een vetorecht scherp verdeeld. Frankrijk, China, Rusland, de VS en het VK beschermen hun bondgenoten – en diens wapenmarkten.

De grote vraag is: waar komen de wapens vandaan?

China en Rusland, twee permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, blijken de belangrijkste wapenleveranciers aan Ethiopië. „De tijd dat de Ethiopische Nationale Defensiemacht uitsluitend vertrouwde op verouderde Sovjetbewapening, is voorbij”, aldus Thomson-Greenfield. „Het afgelopen decennium heeft Ethiopië zijn wapeninvoer uitgebreid vanuit een aantal andere landen, waaronder China, Duitsland, Oekraïne en Wit-Rusland.”

China

Verrassender is dat ook landen als Israël en de Verenigde Arabische Emiraten in deze lijst staan. Zij voorzien Ethiopië van een aantal gespecialiseerde wapensystemen, stelt het blog over wapenhandel Oryx.

Alexandra Kuimova, onderzoeker van het Wapenhandelprogramma bij het Stockholm International Peace Research Institute (Sipri), zegt dat Rusland en Oekraïne de afgelopen twee decennia de meeste wapens aan Ethiopië hebben geleverd, respectievelijk 50 procent en 33 procent van de invoer tussen 2001 en 2020.

Sinds 2011 is China uitgegroeid tot een van de grootste wapenleveranciers aan Ethiopië. Bekende leveringen uit China omvatten een luchtverdedigingssysteem en meervoudige raketwerpers in 2018-2019.

In de media is daarnaast bericht over de aanwezigheid van Chinese en Iraanse drones in Ethiopië; ook Turkije zou met Ethiopië onderhandelen over deals rond bewapende drones.

Sinds 2001 verkopen volgens Kuimova ook Europese landen wapens aan Ethiopië. Zo leverde Hongarije in 2013 twaalf gevechtshelikopters en leverde Duitsland in 2019 zes trainingsvliegtuigen. De Fransen leverden, gefinancierd door de VS, in 2016 Bastion-voertuigen aan Ethiopië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer