Militairen gaan helpen bij Brits boosteroffensief
Om het tempo van de boostercampagne in het Verenigd Koninkrijk op te voeren gaan minstens vierhonderd militairen zorgpersoneel bijstaan in apotheken, ziekenhuizen en tijdelijke vaccinatiecentra. Premier Boris Johnson maakte op een persconferentie ook bekend dat iedere volwassene die in aanmerking komt eind januari een aanbod voor een boosterprik moet hebben gekregen.
Zo’n 18 miljoen Britten hebben die al gehad, maar het is volgens de premier tijd om „de boostercampagne te boosten”, ook met het oog op de Omikron-variant. Hoewel daar nog weinig over bekend is, is het zaak tijd te winnen en er aan alles te doen verspreiding te vertragen, zei minister Sajid Javid van Volksgezondheid. Daarom zijn sinds dinsdag mondkapjes verplicht in winkels en in het openbaar vervoer. Ook moeten reizigers vanuit het buitenland een PCR-test ondergaan en in isolatie blijven tot er een negatief resultaat is.
Het Verenigd Koninkrijk telt inmiddels meer dan twintig Omikron-besmettingen. Volgens minister Javid circuleert die variant waarschijnlijk al in de maatschappij. De boostershots moeten de Britten beter bescherming bieden tegen deze mogelijk besmettelijkere virusvariant. Ondertussen haasten wetenschappers zich volgens Johnson om de genetische code van Omikron te ontrafelen. Hij acht een nieuwe lockdown onwaarschijnlijk, maar niet uitgesloten.
De booster mag in het Verenigd Koninkrijk drie maanden na de tweede prik worden toegediend, waar dat eerder nog zes maanden was. Ouderen en andere risicogroepen krijgen prioriteit, waarna van oud naar jong wordt geprikt.
Om iedereen voor eind januari zo’n extra prik te geven, moeten er wekelijks gemiddeld zo’n 3,5 miljoen worden gezet. De bedoeling is dat het tempo de komende weken wordt opgevoerd. De regering is er zeker van genoeg vaccins op voorraad te hebben. Er zijn ondertussen nog altijd zorgen over de circa 5 miljoen Britten die nog geen enkele coronaprik hebben gehad.