Binnenland

Veiligheidsberaad: Stop polarisatie

Burgemeesters in het Veiligheidsberaad werken aan een langetermijnstrategie om polarisatie in de samenleving, die door corona verder is aangewakkerd, tegen te gaan.

Redactie binnenland
30 November 2021 09:37
Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad. beeld ANP, Jeroen Jumelet
Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad. beeld ANP, Jeroen Jumelet

De voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s die maandagavond bijeenkwamen, maken zich grote zorgen over de aangescherpte tegenstellingen. Er zijn ontzettend veel spanningen in de samenleving, zeggen zij. „Je moet een strategie hebben. Het virus gaat niet helemaal weg en krijgt een vaste plaats in ons leven”, stelt voorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen.

Aanjagers

Hoe die strategie eruit gaat zien, is nog niet helemaal duidelijk. Bruls wil in elk geval niet met de „kleine groep aanjagers” in discussie, maar alleen in gesprek met de grote meerderheid die wel vatbaar is voor argumenten. „Stop daar je energie in. Die andere mensen zijn niet bereid te luisteren en zijn dus ook niet te overtuigen. Juist in het versterken van het midden ligt de kracht en de oplossing. Dan wordt de groep radicalen vanzelf weer klein”, verwacht hij.

Opruiing

Volgens demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) is polarisatie al een paar jaar aan de gang. „Sociale media hebben hierin een enorme aanjagende en vergiftigende rol. Die media moeten niet worden gebruikt voor opruiing en vuilspuierij”, zegt hij. Dat ophitsen via onder meer Telegram resulteerde in Rotterdam twee weken geleden in rellen. „Afgelopen weekeinde is het gelukkig goed gegaan”, aldus Grapperhaus. Hij vindt dat opruiers niet alleen strafrechtelijk moeten worden vervolgd, maar ook moeten opdraaien voor de schade die zij hebben berokkend.

Neutraliteit

Polarisatie kost de politie veel inspanning, zegt politiechef Martin Sitalsing van de eenheid Midden-Nederland, die bij het beraad aanschoof. Het raakt bovendien de neutraliteit van de politie, stelt hij. „Die neutraliteit, die voor ons een groot goed is, komt ter discussie te staan omdat de politie door radicale groepen wordt gezien als een symbool van het overheidsbeleid. Dat maakt het complex. Wij willen een politie voor iedereen zijn en zo objectief mogelijk optreden.”

17734432.JPG
Koning Willem-Alexander ging vorige week in Rotterdam in gesprek met burgemeester Aboutaleb naar aanleiding van de rellen rondom de Coolsingel.  beeld ANP, Lex van Lieshout

De laatste tijd grijpen relschoppers betogingen in diverse steden aan om de politie en mobiele eenheid te belagen met vuurwerk, stenen en andere voorwerpen, ruiten in te gooien en brand te stichten. Afgelopen weekend gold in de regio Sittard-Geleen een noodverordening naar aanleiding van oproepen tot rellen op sociale media.

Volgende week komen de burgemeesters opnieuw samen om een ander onderwerp uit te diepen. Deze bijeenkomsten vormen de basis voor een langetermijnstrategie tegen corona.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer