Ds. P. J. Visser: Excuses voor pijn en verwarring na preek over Openbaring
Ds. P. J. (Paul) Visser maakt excuses over bewoordingen die hij 10 oktober in een preek in Middelburg heeft gebruikt. De preek zorgde voor veel ophef en discussie.
Dat staat in een dinsdag verstuurde nieuwsbrief (nummer 8) van Company of Preachers, samengesteld door dr. Kees van Ekris, programmaleider van IZB-Areopagus centrum voor contextuele en missionaire prediking, en medeondertekend door ds. Paul Visser.
Ds. Visser preekte op 10 oktober over Openbaring 13:11-18. „Het was een pijnlijke ervaring: hij deed een poging om de Bijbel uit te leggen, vanuit het verlangen om God en Zijn gemeente in deze tijd te dienen, maar moest kort daarna constateren dat het tegendeel is bereikt”, constateert IZB terugblikkend.
Ds. Visser concludeert „na een tijd van reflectie”, dat „zijn woorden debet zijn aan de dynamiek die is ontstaan.” Hij schrijft: „Ik besteedde te uitgebreid aandacht aan allerlei speculatieve theorieën, met een soms onzorgvuldige woordkeus, die ook leidde tot een ongelukkige verspreking (WHO/WEF) (Wereldgezondheidsorganisatie versus World Economic Forum - red.). De preek voedde op bepaalde momenten sterker angst en verwarring, dan dat ze de gemeente plaatste in de vrijheid en de vreugde van het van-Christus-zijn.”
De predikant neemt ook nadrukkelijk afstand van complottheorieën: „Ik verwerp iedere vorm van complotdenken. Waar mijn preek vormen van complot-denken in de kaart heeft gespeeld, betreur ik dat zeer en ik neem daar bij deze afstand van. Als ik de suggestie heb gewekt dat we de ernst van Covid-19 kunnen bagatelliseren: dat was allerminst mijn bedoeling. Daarom bied ik mijn excuses aan, aan iedereen die deze preek pijn, verwarring of anderszins schade heeft berokkend. Ik trek er lering uit.”
De intentie van de preek blijft overeind staan, zeggen ds. Visser en ds. Van Ekris terugkijkend. „Paul wilde vanuit het visioen in Openbaring duiden hoe wij ons hebben te verhouden tot de wereld waarin wij nu leven. Daaraan ligt de overtuiging ten grondslag dat dit visioen ook in deze tijd zeggingskracht heeft. De machten en krachten die in Openbaring 13 worden ontmaskerd, zijn vandaag nog steeds werkzaam.”
Maar bij de koppeling tussen het Schriftgedeelte en de werkelijkheid is het „niet goed gegaan.” De casus laat zien dat preken in onze tijd veel vergt, schrijven de predikanten. Uit de vele reacties blijkt hoe „hoe gepolariseerd het klimaat is waarin wij leven en kerk zijn.”
Het vergt veel om daarin als predikanten en kerkenraden leiding te geven, concluderen zij. „En je kunt het gerust uitbreiden naar allerlei verbanden: politici, burgemeesters, ouders en opvoeders, jeugdwerkleiders, etc.” In de nieuwsbrief denkt het IZB daar verder over na. Daarnaast willen de predikanten achter de Company of Preachers –gericht op de vorming van voorgangers– predikanten helpen meer „verheldering, duiding, leiding” te geven. „Met vallen en opstaan, inderdaad. Maar hopelijk ook: waakzaam en nuchter, in de geest van de opgestane Christus, die naar zijn belofte met ons is, tot aan de voleinding van de wereld.”
De brief is ondertekend door „Sjaak van den Berg, Kees van Ekris, Koos van Noppen, Marieke Verkaik, Paul Visser.”
De preek leidde tot veel discussie op sociale media. Er was zowel bijval als kritiek op de inhoud van de preek. Zelfs minister De Jonge van Volksgezondheid reageerde op de woorden van ds. Visser. De video-opname werd breed gedeeld.
De predikant verwees een aantal keer naar het boek van Klaus Schwab, ”Covid-19: The Great Reset”. Daar werden ook kritische vragen bij gesteld.