Loket Gelijke Zorg voor gehandicapten
De Hervormd-Gereformeerde Jeugdbond, de hervormd-gereformeerde zondagsscholenbond en de dito gehandicaptenvereniging Op weg met de ander starten met ingang van 1 januari volgend jaar het project Loket Gelijke Zorg. Ouders van mensen met een verstandelijke handicap, diakenen en gemeenteleden kunnen daar terecht voor vragen over de integratie van gehandicapten in de kerkelijke gemeente.
Het doel van het project is tweeledig. Enerzijds is het de bedoeling leiders van (aangepaste) clubs en ambtsdragers toe te rusten voor de omgang met mensen met een verstandelijke functiebeperking.Anderzijds kunnen ouders van deze groep en clubleiders bij het loket terecht voor vragen over (de uitwisseling van) bijbelse werkmaterialen voor deze doelgroep. „Dat betreft momenteel veel hapsnapwerk. Mensen hebben bijvoorbeeld zelf materiaal ontwikkeld voor hun kinderen of pupillen. Dat materiaal is dus van nogal verschillend niveau”, aldus stafmedewerker W. W. van Deelen van Op weg met de ander.
Het ’loket’ wordt gevestigd in het kantoor van Op weg met de ander in Zeist, waar met name vrijwilligers in de ochtenduren zullen openstaan voor de beantwoording van vragen. Het project zal worden gecoördineerd door een van de stafmedewerkers van Op weg met de ander.
Magere respons
Het instellen van het Loket Gelijke Zorg vloeit voort uit de publicatie van de brochure ”Gelijke zorg. Over de plaats van de verstandelijk gehandicapte in de gemeente”. Dit boekje werd voor de zomer naar alle hervormd-gereformeerde kerkenraden gestuurd. Van Deelen geeft toe dat de respons op het pittig geschreven boekwerkje mager is. „Een witte raaf is een kerkenraad die twintig exemplaren heeft besteld om het met elkaar door te nemen. Daarvoor is het in eerste instantie bedoeld. In de tweede plaats ook voor leidinggevenden.” De brochure pleit voor de instelling van commissies, die de integratie van verstandelijk gehandicapten in de christelijke gemeente bevorderen.
Het project heeft 10.000 gulden startsubsidie ontvangen van de afdeling MDO van de Samen op Weg-kerken. Het is de bedoeling dat het loket minimaal drie jaar functioneert. Na afloop van elk jaar zal het effect worden geëvalueerd.