Voedingsstoffen die ertoe doen bij corona
Goede voeding kan het ziekteverloop van corona gunstig beïnvloeden, suggereren diverse studies die de afgelopen maanden zijn verschenen (zie onder meer deze rubriek van 30-10).
Voedingsstoffen die ertoe doen zijn zink (in rundvlees, kaas, eieren, noten), selenium (twee tot drie paranoten per dag), omega 3-vetzuren (in vette vis en lijnzaad) en vitamines C en D. Met name vitamine D zit weinig in voeding en moet daarom worden aangevuld.
Ook zogeheten bio-flavonoïden zoals quercetine zijn belangrijk. Quercetine zit in onder meer uien, appels, bessen, thee, noten en diverse koolsoorten. „Quercetine en ook EGCG, een stof in groene thee, zijn essentieel voor de opname van zink in onze cellen”, stelt huisarts Jan Baan uit Rijssen.
Risicogroepen, zeker mensen met overgewicht, en ouderen, die vaak weinig of slecht eten, zijn aangewezen op supplementen. In de veelheid aan producten is ImmuDefense Forte (Mutagenics) een goede keuze, aldus Baan. „Alle noodzakelijke stoffen zitten in één tablet: als preventie een tablet per dag, bij klachten drie tot vier per dag.”