Kerk & religie

„Veel zendelingen vertrekken”

De toenemende polarisatie tussen het Westen en de islamitische wereld heeft gevolgen voor de zending in islamitische landen. Volgens de Washington Post hebben verschillende organisaties al enkele honderden zendelingen uit verschillende landen in Afrika en Azië teruggetrokken.

Van onze correspondent
8 November 2001 10:57Gewijzigd op 13 November 2020 23:15

Het internationale zendingsbestuur van de Zuidelijke Baptisten in de Verenigde Staten (VS) heeft al meer dan honderd zendelingen uit Afrika en Azië naar veiliger landen teruggetrokken, zoals Cyprus, Griekenland en Singapore. De Zevende-Dags Adventisten hebben acht families in Pakistan de opdracht gegeven terug te keren naar Denemarken, de Filipijnen, de VS en Canada.

Veel zendelingen zijn in het onderwijs en in de medische hulpverlening actief. Een van de Amerikanen die de opdracht kregen terug te keren, is Don Schatzschneider, administrateur van een christelijk ziekenhuis in Karachi. Hij hoopt zo snel mogelijk weer naar zijn post terug te kunnen keren.

Avery Willis, vice-president van het internationale bestuur van de Zuidelijke Baptisten, zegt dat sommige zendelingen uiterst gefrustreerd zijn dat ze hun werk moeten afbreken om te vertrekken. „Niemand wil vertrekken.”

Ook de Amerikaanse Assemblies of God hebben verschillende zendelingen uit met name Afghanistan en Pakistan teruggetrokken. Hun mensen verlieten Afghanistan na de arrestatie van de acht buitenlanders die in augustus in Afghanistan werden gearresteerd. De acht werden beschuldigd van het verspreiden van christelijke literatuur. Hun lot is nu onzeker. De toegezegde rechtszaak is voor onbepaalde tijd verdaagd. De Taliban hebben hen in onbekende gevangenissen ondergebracht.

Initiatief voor vertrek
Een Pakistaanse predikant, werkzaam in de omgeving van Islamabad, vertelt dat maar liefst 300 tot 400 buitenlandse zendelingen Pakistan hebben verlaten. Dat gebeurde vlak voor de eerste Amerikaanse bombardementen op Afghanistan.

De Washington Post kopte onlangs dat zendelingen islamitische landen ontvluchtten. Het initiatief ligt volgens de berichten vaak niet bij individuele zendingswerkers, maar bij de organisaties die hen hebben uitgezonden. De betrokken landen zijn vooral Afghanistan, Pakistan, Indonesië en Soedan. Amerikanen die op het Koptisch Evangelisch Seminarie in Cairo werken, zitten nog op hun post en voelen zich ook niet bedreigd.

Vooral Amerikanen trekken weg, vanwege de anti-Amerikaanse demonstraties in met name Pakistan en Indonesië.

Evacuatiepolitiek
De zendingsorganisaties verschillen in hun evacuatiepolitiek. Sommige Amerikaanse organisaties volgen de adviezen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Andere laten die beslissing over aan individuele zendingswerkers, in de overtuiging dat zij het best de lokale situatie kunnen inschatten. Zo besloten in Jemen enkele lokale zendingswerkers zelf om te vertrekken, terwijl anderen meenden te kunnen blijven.

Een vertegenwoordiger van een Nieuw-Zeelandse zendingsorganisatie die recent Egypte bezocht, was erg boos over de wijze waarop in het Westen over de islam wordt gesproken. Hij wees op de Amerikaanse prediker Charles Colson. Deze is een serie gestart over de islam en zegt dingen „die juist moslims van het Evangelie wegjagen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer