Economie

Shell verliest titel ‘Royal Dutch’ na verhuizing

Olie- en gasconcern Shell verliest met de aanstaande verhuizing naar het Verenigd Koninkrijk ook zijn koninklijke titel, Royal Dutch. Topman Ben van Beurden van Shell zegt in een gesprek met het ANP dat het bedrijf door de verplaatsing van het hoofdkantoor geen aanspraak meer maakt op de status. Van Beurden noemt het „bijzonder pijnlijk en betreurenswaardig” om de titel te verliezen. Shell stelt aandeelhouders tijdens een vergadering op 10 december een naamswijziging voor, waarbij Royal Dutch uit de naam verdwijnt.

ANP
15 November 2021 11:00Gewijzigd op 15 November 2021 11:41

Shell kondigde eerder op maandag aan zijn hoofdkantoor naar het Verenigd Koninkrijk te willen verhuizen. Van Beurden benadrukt dat de overstap nauwelijks effect zal hebben voor de banen in Nederland, los van de paar werknemers die in het kielzog van Van Beurden en financieel directeur Jessica Uhl naar Londen verhuizen. Shell telt in Nederland zo’n 8500 werknemers.

Ook doet de overstap niets af aan de investeringsbeslissingen en plannen op het gebied van duurzaamheid. Van Beurden legt uit dat veel van de plannen van Shell voor bijvoorbeeld verduurzaming in de Rijnmond en in Moerdijk beginnen. Datzelfde geldt wellicht ook voor Groningen, waar Shell inzet op waterstof. „We kunnen niet winnen in Europa, zonder Nederland”, aldus de topman.

Volgens Shell heeft de verhuizing geen effect op de belastingafdracht in Nederland. De verhuizing kost het bedrijf naar verwachting wel eenmalig tot 400 miljoen euro. Al sinds de fusie van de Koninklijke Nederlandsche Petroleum Maatschappij en The Shell Transport and Trading Company in 2005 is volgens Van Beurden gesproken over een versimpeling van de structuur. Jarenlang ging Shell ervan uit dat ook in Nederland de dividendbelasting zou worden geschrapt, zoals in het Verenigd Koninkrijk het geval is, waarmee de Britse en Nederlandse aandelen zonder al te grote problemen samengevoegd konden worden. Maar die beslissing bleef uit, waarop Shell zijn conclusies trok.

Volgens Van Beurden is er nooit gesproken over een op papier volledige verhuizing naar Nederland. Net als bij Unilever zouden aandeelhouders van Shell volgens hem daar niet mee hebben ingestemd. Door op papier volledig Nederlands te worden zou Shell onder meer zijn positie in de leidende FTSE-beursindex in Londen kwijtraken. Dat zouden veel aandeelhouders niet hebben geaccepteerd. Shell blijft met de overstap naar Londen wel gewoon in de AEX-index in Amsterdam genoteerd.

Shell zal later op maandag ook nog een adviesaanvraag voor de structuurwijziging indienen bij de ondernemingsraad. Hoewel de impact voor het personeel beperkt is, zijn er wel een aantal wijzigingen waar de or zich over moet buigen, legt Van Beurden uit. Als aandeelhouders en or akkoord gaan betekent dit volgens de topman dat het bestuur de vrijheid heeft de wijzigingen door te voeren. De verhuizing zal naar verwachting in de loop van volgend jaar worden afgerond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer